I Norrbotten har antalet mjölkbönder minskat från 259 år 2002 till 109 idag.
- Med varje svensk mjölkbonde försvinner i snitt ytterligare fem arbetstillfällen. En minskning med 1 000 mjölkbönder kan därför jämföras med ett varsel på 5 000 personer, säger Jakob Söderberg, chef för Mjölkföretagarutveckling, Svensk Mjölk.
Flera orsaker
Den djupa krisen inom svensk mjölkproduktion har flera orsaker. Mjölkproduktion är mycket kapitalkrävande och inte minst för unga som satsar krävs att å ena sidan långsiktigt investera stora kapital och å andra sidan hantera kraftiga svängningar på världsmarknaden. De svenska mjölkbönderna verkar idag på en global marknad i tuff internationell konkurrens. Idag är mer än hälften av all ost som äts i Sverige importerad. En betydande anledning till att importen ökar är kommunernas regler kring offentlig upphandling.
"Lika villkor"
- Konkurrens är bra men den måste ske på lika villkor. Idag bedriver svenska mjölkbönder sin produktion utifrån kommuners krav på bland annat miljö- och djurhänsyn. Ändå har dessa mervärden sällan någon betydelse i offentliga upphandlingar, då man istället låter plånboken styra. Det är inte logiskt att kommunerna begär en högkvalitativ produkt som man sedan inte vill betala för, säger Jakob Söderberg.