– Vi vill manifestera demokratin, att så många människor som möjligt ska gå och rösta, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.
Hon fanns på plats i Stadsbiblioteket på onsdagsförmiddagen tillsammans med kommunalrådskollegan Peter Roslund (S), andra politiker från kommunstyrelsen samt även gruppledarna för alla de partier som finns representerade i kommunfullmäktige.
Den 14 september är det val till riksdag, landsting och kommun och från och med onsdag den 27 augusti och fram till valdagen finns möjlighet att förtidsrösta.
I Piteå kommun finns 28 röstningsställen där man har möjlighet att förtidsrösta, bland annat på vård- och omsorgsboenden och bibliotek. Själva valdagen finns 32 lokaler runt om i kommunen. Sedan EU-valet i maj har kommunen också bytt ut några av vallokalerna för att ytterligare öka tillgängligheten.
– Förtidsröstningen är särskilt viktig för den västra delen av kommunen, att det finns röstningsställen även där, säger Majvor Sjölund (C).
Kan ändra sig
Mats Johansson (S), ordförande i valnämnden räknar med att cirka en tredjedel av Piteås röstberättigade befolkning, 10 000 personer kommer förtidsrösta.
Den som ska förtidsrösta måste ha med sig både röstkort och id-handling. Den som inte har någon id-handling för att styrka din identitet genom eller ta med dig någon som går i god för ens identitet. En annan möjlighet är att man är kända av valförrättaren.
Den som har förtidsröstat, och sedan ångrar sig kan ändra sitt beslut. Det är nämligen möjligt att "ångerrösta" genom att gå och rösta i vallokalen på valdagen. Förtidsrösten blir då makulerad.
– Det är inte så vanligt, men det förekommer, säger Mats Johansson.