Jonsson har själv jobbat på ett mottagningskök inom den kommunala skolan.
- Det är en otrolig skillnad. Här gör vi all tillagning själva och det är mycket friare. Det var så här jag ville att det skulle vara när jag utbildade mig.
Annan verklighet
Inom de kommunala skolköken är verkligheten en annan. Åsa Jonsson säger inte rakt ut vad hon tycker, men när hon skakar på huvudet avslöjas ändå hennes tankar.
På skolan i Sikfors kan hon själv bestämma menyn utifrån vad som är nyttigt och vad barnen vill ha.
- Till våren kommer vi att ha en vecka med rätter som barnen har röstat fram.
Råvarorna är viktiga och ofta lokalt producerade.
- Vi tar ofta kött och potatis från Arnemark. Tack vare det får vi potatisen till halva priset och det blir miljövänligt.
Tidigare har hon varit med om att servera kött från länder som Danmark, Polen och Tyskland till skolelever. Men det är förbjudet på Ur och Skur Forsen. Där är det bara svenskt kött som gäller.
Pulvermos förbjudet
Maten tillagas själv.
- Vi försöker att undvika halvfabrikat som faktiskt är ganska dyrt. Maten blir godare om vi gör den själv. Men visst händer det att vi exempelvis köper fiskpinnar.
Alla soppor gör hon själv med egna råvaror.
- Då vet jag att maten blir nyttigare.
Potatismoset är också hemmagjort - pulvermos är förbjudet.
- Jag vill veta vilka tillsatser som finns i maten, jag har nästan fått E-medel på hjärnan, skrattar Åsa Jonsson.
Eleverna ger toppbetyg
Hemlagat är skolans melodi. I höstas fick skolan ett eget potatisland av en bybo, träd som ska ge frukt i framtiden har också planterats.
Maten får toppbetyg av eleverna. En enkät före jul visade att samtliga elever var nöjda med maten.
- Jag blev nästan rörd, säger Åsa Jonsson.
Lina Johansson går i årskurs 4.
- Det är alltid gott och det tycker vi alla, fortsätter Lina Johansson.