”Trainee norra Norrland för akademiker” är det fullständiga namnet på ett samarbete mellan åtta nordliga kommuner. Ingår gör Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå, Vännäs, Skellefteå, Norsjö, Piteå och Älvsbyn.
Syftet med programmet är att öppna dörren till arbetsmarknaden för nyutexaminerade akademiker, samtidigt som kommunerna får en möjlighet att visa bredden på arbetsuppgifter och en möjlighet att trygga sin kompetensförsörjning. Intresset hos de arbetssökande har varit stort. En annons om programmet i våras lockade 400 ansökningar från unga människor över hela landet.
50-tal sökande
Elva av dem är sedan 1 september anställda för ett år vid någon av kommunerna. I anställningen ingår en 20-procentig utbildningsdel, med moment som medarbetarskap, ledarskap och värdegrund. De elva representerar yrken som VV-ingenjör, samhällsplanerare, GIS-ingenjör och ekonom.
Till två tjänster i Piteå sökte sammanlagt ett 50-tal personer.
Eva Degerman, personalchef i Piteå kommun, säger att idéen om ett traineeprogram bottnar i ett nätverk mellan kommuner i norr.
Rekryteringsbehov
– Personalchefer har tittat på de rekryteringsbehov som kommer att finnas eller redan finns i våra kommuner. För många är det inte alls självklart vad ett ingenjörsjobb inom en kommun kan innebära och det här programmet kan förtydliga det.
De två som anställts i Piteå ska jobba på samhällsbyggnadsförvaltningen, respektive på förvaltningen för strategiskt stöd. Den senare ska även jobba i Älvsbyn under tre månader i vår, då på ekonomiavdelningen.
Utreda timvikariat
– En av dem ska inom sin anställning göra en utredning kring timvikariat, där kommunen har som målsättning att få ner antalet timmar.
Om projektet faller väl ut är tanken att låta det fortsätta med fler antällningar nästa år.
– Visst görs det misstag när man gör något för första gången. Det är till exempel svårt att bedöma hur lång tid olika saker kommer att ta. Men i grunden tänker jag att traineeprogrammet är bra, säger Eva Degerman.