Flera Piteåföretag har varit med i Tekniksprånget under de fyra år som projektet funnits. Lindbäcks Bygg och SCA är några av dem. För Smurfit Kappa är det första gången men de siktar redan på att ta emot fler praktikanter till hösten eftersom det redan slagit så väl ut. Therese Bergström är HR-specialist på företaget och hon tycker att det är en möjlighet för bägge parter.

– Vi ser Tekniksprånget som ett väldigt bra initiativ eftersom det handlar om att få ungdomar intresserade av att läsa vidare och söka sig till högre utbildningar. När intresset för att utbilda sig ökar så ökar också våra chanser att hitta bra medarbetare framöver, säger Therese Bergström.

Smurfit Kappa står om några år inför stora pensionsavgångar och behöver redan nu söka efter kompetent arbetskraft för framtiden och även om läget är ganska bra nu så behöver de fortsätta blicka framåt.

Artikelbild

| Pensionsavgångar. Många stolar att fylla i framtiden på Smurfit Kappa då det förväntas stora pensionsavgångar. Sarah Persson har gjort sin praktik på labbet och lärt sig mycket om yrkeslivet.

– Vi är en populär arbetsgivare, många söker sig till oss idag men det ser likadant ut för många andra industriföretag med pensionsavgångar, så det kommer att bli mer konkurrens och fler som konkurrerar om arbetskraften i framtiden, säger Therese Bergström.

Hon tycker att det är positivt att fler tjejer söker sig till industrin och att praktikplatserna öppnar möjligheter för unga att lära sig jobbet.

– De kommer in med nya ögon i företaget och vi kan i vår tur ge dem ny kunskap med vår yrkeserfarenhet, säger Therese Bergström.

Sarah Persson är 20 år och hon är en av dem som sökt och fått praktikplats i vår. Hon gick ut teknikprogrammet på Strömbacka i fjol. Att hon ska fortsätta läsa vidare är bestämt men inte riktigt vad hon ska läsa.

Artikelbild

| Möjlighet. Therese Bergström, HR-specialist på Smurfit Kappa, ser Tekniksprånnget som en möjlighet för både arbetsgivare och student.

Hon tycker det har varit mycket givande att få göra en arbetsplatsförlagd praktik ha kollegor och arbetsuppgifter som är på riktigt. Få känna att det man gör faktiskt betyder någonting.

– Det är intressant att få prova jobba. Jag har lärt mig så mycket under de här fyra månaderna, säger Sarah Persson.

Artikelbild

| Trivs. Sarah Persson skär till provpapper på labbet. Hon trivs mycket bra på sin arbetsplats där kollegorna lärt henne mycket.

Hon tycker även att det är positivt att hälften av alla sökande är tjejer och hon ser gärna att det blir ännu fler som söker.

– Jag tycker det är väldigt bra, könet ska inte spela någon roll, säger Sarah Persson.