Snön har fallit tung i älvdalen. När den inte tinade bort och mer kom så ökade efterfrågan på snöslungor.

Aldrig har man sålt så många fabriksnya som denna säsong, vittnar butiker.

– Vi har sålt allt. Om jag vetat hur vintern skulle bli skulle jag tagit hem många fler. Efterfrågan är stor och vi får hem två stycken på fredag. Fler finns inte att få tag på, säger Sören Lindström, Laitis i Piteå.

Artikelbild

| Tomt. Där snöslungorna brukar stå är det tomt, endast en liten finns kvar hos Granngården i Piteå. "Leverantören har inga kvar", säger Helena Sandlund.

Likadant är det hos andra försäljare.

Där snöslungorna brukar stå är det tom butiksyta.

– Vi har fått snöslungor från södra Sverige skickade till oss. Men de är slut nu. Allt vi har kvar är en liten maskin som inte går att använda här uppe, säger Helena Sandlund, Granngården.

Snöslungorna är slut hos leverantören och Granngården i Piteå sålde slut på sina för en månad sen. De butiker i kedjan som haft snöslungor har skickat dem norrut.

Artikelbild

| Spadar. Snöspadarna har också varit slut, men Granngården fick nya från södra Sverige för någon vecka sedan. Snöspadar för tak däremot går inte att få tag på.

Snömängden på tak oroar och snöredskap för att ta bort den finns inte heller att få tag på.

– Det ringer folk hela tiden och frågar efter takspadar. Man har ringt från Örnsköldsvik på jakt efter en, men vi har inga. Vi får hem en modell nästa vecka och där är nästan alla redan bokade. Vi hade kunnat sälja flera hundra takskrapor, säger Tony Sandström, Svetsprodukter.

Artikelbild

| Köpare. Tony Sandström, Svetsprodukter, får hem snöslungor från Tyskland. Folke Berglund har beställt en och hoppas få den om en dryg vecka.

Företaget kommer att få in snöslungor ändå från Tyskland. En nödlösning då det är slut i Sverige.

– Allt som vi får tag på säljs, säger han.