ABF-härvan: Chefens sexuella kränkningar

Högste ABF-chefen ska ha kallat projektgruppen för "Knulla", gjort Hitlerhälsningar, delat ut pengar till en kvinnlig medarbetare – och sagt "Tack för i natt". ABF:s styrelse kände till de sexuella kränkningarna men polisanmälde aldrig Mats Johansson, 56 år.

Förre ABF-chefen och S-profilen Mats Johansson, 56 år, utsatte flera ur personalen för sexuella kränkningar och kränkande särbehandlingar. "En sosseklubb i bastun för gubbarna", säger en källa.

Förre ABF-chefen och S-profilen Mats Johansson, 56 år, utsatte flera ur personalen för sexuella kränkningar och kränkande särbehandlingar. "En sosseklubb i bastun för gubbarna", säger en källa.

Foto: Arkiv/Piteå-Tidningen

Luleå kommun2019-10-18 19:30

Tidigare berättade vi att chefen för ABF Norr och förre S-profilen Mats Johansson, 56 år, tvingades säga upp sig på grund av kränkningar mot personalen och missnöje gällande arbetsmiljön.

Efter samtal med olika källor inom ABF kan Norrbottens Media nu avslöja ytterligare omständigheter rörande Johanssons olämpliga agerande.

Bland annat ska han ha benämnt medarbetare som "funktionshindrade", heilat mot en anställd och kallat henne "lill-Hitler" – och givit en projektgrupp namnet "K-n-u-l-l-a", bara för att driva med en medarbetare.

– Han filmade när den utsatte lurades att han skulle presentera projektet för ABF:s styrelse. Johansson visade upp filmen för mig och andra. Jag blev chockad när jag såg den, säger en av våra källor.

Grova kränkningar har också skett i samband med festligheter inom ABF. Exempelvis uppger vittnen att Mats Johansson flera gånger har skämtat med en kvinnlig anställd, placerat mynt i hennes hand och sagt "Tack för i natt". 

– Det är som en sosseklubb i bastun för gubbarna. Man skäms över att jobba på ABF. Så tråkigt med tanke på vår värdegrund, säger en annan källa.

Kränkningarna har pågått i över ett års tid och riktats mot personal på flera ABF-kontor i länet. 

Handels fick signaler om missförhållandena och krävde en arbetsmiljöutredning, som avslutades häromveckan. Mats Johansson hade brustit i ledarskap i över 15 av de totalt 19 punkterna som granskades. 

Enligt regionala skyddsombudet Maria Andersson Norström har flera inom personalen mått så dåligt att sjukskrivningar varit aktuella. 

ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren, tidigare S-kommunalråd i Boden, har inte velat kommentera utredningens innehåll. 

Vi har dock tagit del av ett personalbrev där Lindgren slår fast att "kränkande särbehandling och sexuella kränkningar" har förekommit från Mats Johanssons sida. 

"En mycket tråkig situation vi har hamnat i. Styrelsen har beslutat om en total genomlysning av hela vår organisation", skriver Christian Lindgren.

Mats Johansson, tidigare i blåsväder som S-politiker i Piteå och sammankallande i S-distriktets valberedning, har uppgett att han överhuvudtaget inte vill kommentera händelserna. 

– Men jag har aldrig i hela mitt liv medvetet försökt kränka någon, sa han då.

Vi har sökt Mats Johansson för en kommentar.

De sexuella kränkningarna inom ABF Norr har pågått i över ett års tid och riktats mot personal på flera kontor i länet.
De sexuella kränkningarna inom ABF Norr har pågått i över ett års tid och riktats mot personal på flera kontor i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!