Den stora kallduschen kom redan i januari i år för intet ont anande ABB-anställda i Öjebyn.

"Total nedläggning", meddelande företagsledningen på ett vanligt måndagsmöte och aviserade uppsägningar på sikt, avveckling, demontering och flytt av delar av fabriken till Polen.

I dag, fyra månader senare, har företag och fack vänt blad efter många, långa, tunga förhandlingsrundor.

Artikelbild

| ABB Composites lämnar Öjebyn, flyttar verksamheten till Polen och om ett år kan de fackliga företrädarna Lorentz Karlsson (till vänster), Malin Albing och Per Lidman ta ner skylten.

Resultatet står nedtecknat på en bunt papper med varsel. 80 får gå. Den 30 juni nästa år blir sista arbetsdagen för merparten av dessa när ABB Composites släcker lyset, låser och lämnar ifrån sig nyckeln.

Full snurr i fabriken

– Givetvis känns det tungt och inte minst eftersom det går så himla bra för oss just nu, noterade Malin Albing, facklig kontaktperson för företagets ingenjörer.

– Nu skördar vi frukterna för ett otroligt framgångsrikt 2014 med god införsäljning och full snurr i fabriken, konstaterade Per Lidman, från Unionen.

Artikelbild

| Ingemar Falk är sedan första maj nytillträdd platschef på ABB Composites i Öjebyn för ett års förordnande.

– Tillsammans med inhyrda konsulter är totalt 125 personer verksamma här varje arbetsdag för att klara orderstocken, säger Lorentz Karlsson, Metallordförande vid företaget.

Facklig besvikelse

Artikelbild

| Fackliga trion Lorentz Karlsson, Malin Albing och Per Lidman känner frustration över företagsledningens beslut att lägga ner Öjebyenheten.

Den fackliga trion uttrycker frustration över utvecklingen. De andas besvikelse över demonteringen av ett högteknologiskt kompositföretag där stora investeringar 2012 lagt grunden för isolatorer av yppersta världsklass.

– Det är bra fart just nu på alla plan och alltjämt en fantastisk stämning i fabriken där många medarbetare tillbringat åtskilliga år av sina arbetsföra liv. Företaget går ju dessutom med vinst men ändå räcker vi inte till, konstaterade Lorentz Karlsson.

Artikelbild

| Fackliga trion Lorentz Karlsson, Malin Albing och Per Lidman känner frustration över företagsledningens beslut att lägga ner Öjebyenheten.

Löneläget avgörande

En bidragande och kanske avgörande orsak till fabriksnedläggningen har tillskrivits löneläget i Polen. Det är helt enkelt billigare att tillverka isolatorer i polska Lodz än i Öjebyn.

Artikelbild

| I snart 48 år har företaget verkat i Öjebyn och växt med framställningen av isolatorer i komposit.

ABB-personalen kommer framöver att bli inbegripna i all demontering på hemmaplan, plus även i uppmontering och uppstart på polskt territorium.

När allt är igång tar polackerna över. ABB-folk från Öjebyn har visserligen erbjudits möjlighet att haka på flyttlasset men ingen har räckt upp handen för temporär förflyttning.

Artikelbild

| I snart 48 år har företaget verkat i Öjebyn och växt med framställningen av isolatorer i komposit.

En mindre del av maskinparken kommer att transporteras till ABB-fabriken i Ludvika, medan produktionsenheten för mindre isolatorer går till skroten (där har Kinas intåg på banan slagit ut all konkurrens).

Falk ny platschef

Artikelbild

| ”Ett tråkigt men tyvärr nödvändigt beslut”, förklarade divisionschef Carl-­Johan Linér när han släppte bomben om nedläggning i januari i år. (Arkivbild).

Sedan i maj i år har Ingemar Falk axlat uppdraget som platschef vid ABB Composites i Öjebyn.

Falk kommer närmast från fabriken i Ludvika dit han återvänder när Öjebyenheten gjort sitt.

– Jag kände till förutsättningarna innan jag kom hit och det är självklart en jobbig process att gå igenom, förklarade Ingemar Falk på måndagen.

Redan nu har ett drygt tiotal personer sagt upp sina anställningarna, varvid styrkan att varsla alltså krympt från 90 till 80 personer.

– Men i nuläget har vi behov av totalt ungefär 125 personer, inklusive inhyrda konsulter. Det beror delvis på att många kunder gjort stora beställningar och köpt på sig extra stora lager med vetskap om att vår verksamhet kommer att flytta, förklarade Ingemar Falk.