Värmande överraskningar väntar i busskurer

Minusgraderna blir allt fler men Samariterna på Kyrkcenter stickar för brinnande livet för att värma andra.

Helén Lindbäck beundrar de många kreationerna. "Tänk om vi kunde lägga halsdukar i alla busskurer i hela kommunen", sade hon.

Helén Lindbäck beundrar de många kreationerna. "Tänk om vi kunde lägga halsdukar i alla busskurer i hela kommunen", sade hon.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-17 05:00

Vintern står för dörren, men på Kyrkcenters nedre plan finns gott om värme. Här sitter ett tiotal damer med stickor och garn för att tillverka halsdukar. 

Piteå följer Nederluleå församlings idé om att lägga ut handstickade halsdukar i busskurerna runt om i Piteå. Halsdukarna har tillverkats av flitiga händer i kyrkans stickkafé som kallar sig Samariterna.

– Det är en studiecirkel genom Sensus där deltagarna träffas varje tisdag för att sticka, säger Helén Lindbäck, präst i Svenska kyrkan.

Stickstunden varar i en timme och på den tiden hinner kvinnorna både prata och eventuellt läsa en dikt eller två innan det är dags för kaffe.

– Mitt i allt brister vi ut i sång också, säger Gun Burman och ber Siv Berglund ta ton.

Halsdukarna ska placeras i busskurer, men när det ska göras är en väl bevarad hemlighet. Att det ska ske under en och samma kväll är dock klart och de blir sedan värmande överraskningar för de personer som står och väntar på bussen sent en kväll eller tidigt en morgon.

Varje halsduk ska förses med en lapp där det på ena sidan ska framgå att halsduken är till skänks för den som hittar den och på den andra sidan en uppmaning om att göra något för en annan människa. Man ska bidra till att skapa en varmare stad.

Samariterna har redan, sedan stickkaféet startade i september, hunnit fylla en kasse med ett tiotal halsdukar och fler är under produktion.

– De flesta stickar ju hemma också, för man hinner inte så mycket på en timme, säger Elisabeth Nilsson.

Siv Berglund har med sig ett sånghäfte ibland och får igång en sång eller två.
Siv Berglund har med sig ett sånghäfte ibland och får igång en sång eller två.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!