Vikande marknad gör att byggjÀtten varslar

Den vikande bostadsmarknaden gör att nĂ€ra 100 personer fĂ„r lĂ€mna LindbĂ€cks byggs fabriker i Öjebyn och pĂ„ Haraholmen

40 kollektivanstÀllda och 15 tjÀnstemÀn fÄr gÄ frÄn LindbÀcks. Dessutom fÄr 40 till 50 inhyrda lÀmna.

40 kollektivanstÀllda och 15 tjÀnstemÀn fÄr gÄ frÄn LindbÀcks. Dessutom fÄr 40 till 50 inhyrda lÀmna.

Foto: Maria Johansson

PiteÄ kommun2019-10-21 17:32

PÄ mÄndagsförmiddagen kallade ledningen för LindbÀcks till presskonferens med besked om att 40 kollektivanstÀllda och 15 tjÀnstemÀn varslats om uppsÀgning. Processen med uppsÀgningarna ska pÄgÄ fyra mÄnader framÄt.

Dessutom fÄr 40 till 50 personer som Àr inhyrd personal lÀmna.företaget. Den processen har inletts och ska pÄgÄ en bit in i november.

Anders Svensson,  professor vid Chalmers och styrelseordförande för LindbĂ€cks, sĂ€ger att det Ă€r det senaste Ă„rets vikande bostadsmarknad och sĂ€mre lönsamhet och som berĂ€knas hĂ„lla i sig under 2019 som gör att LindbĂ€cks vĂ€ljer att minska personalstyrkan.

– Efter toppĂ„ret 2017 har antalet nystartade projekt enbart i Stockholms lĂ€n minskat med 40 procent, och det har sĂ„klart pĂ„verkat oss, sĂ€ger LindbĂ€cks vice vd Wilhelm Risberg.

Under 2017 omsatte byggbolaget drygt en miljard kronor med 9,9 miljoner kronor i positivt resultat efter finansnetto. Under 2018 försÀmrades siffrorna drastiskt. Bolaget ökade omsÀttningen till 1,6 miljarder kronor men rörelseresultatet blev negativt med 110 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto stannade pÄ minus 13 miljoner kronor.

– DĂ€rför har styrelsen tagit tre beslut som handlar om ledningsfunktionen,  att effektivisera organisationen och att anpassa produktionen. Vi mĂ„ste stĂ€rka konkurrenskraften pĂ„ en vikande marknad, sĂ€ger Anders Svensson

FörÀndrad ledningsfunktion innebÀr att Magnus Edin, vd för Sunpine, gÄr in som vd för LindbÀcks bygg den 15 januari. Rekrytering av ny vd till kemikaliefabriken har inletts.

– Mitt frĂ€msta mĂ„l Ă€r att förbĂ€ttra lönsamheten i LindbĂ€cks bygg, sĂ€ger Magnus Edin, som gjort den resan med Sunpine.

Nuvarande vd:n Stefan LindbÀck blir vd för LindbÀcks group dÀr han ska syssla med affÀrsutveckling, företagskultur och ledarskapsutveckling.

Effektiviseringen handlar som nÀmnts om att minska personalstyrkan. Den tredje ÄtgÀrden blir att dra ned produktionen i bÀgge fabrikerna. I dag producerar LindbÀcks bygg 85 enheter varje vecka, under 2020 ska antalet minska till 70 till 75 enheter.

Wilhelm Risberg  och Anders  Svensson uppger att med nuvarande orderstock har företaget belĂ€ggning i fabrikerna fram till februari 2021.

– Vi har en stabil orderportfölj, men behöver anpassa produktionen till rĂ„dande lĂ€ge och dĂ€rför sĂ€nker vi produktionstakten 2020, sĂ€ger vice vd:n.

PÄ mÄndagen kom vd Stefan LindbÀck och styrelseordföranden Anders Svensson med det dystra beskedet att 55 fastanstÀllda har varslats om uppsÀgning.
PÄ mÄndagen kom vd Stefan LindbÀck och styrelseordföranden Anders Svensson med det dystra beskedet att 55 fastanstÀllda har varslats om uppsÀgning.
Karta: PiteÄ
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!