Uppsluppet bröllop på Piteå stadshotell

Första april gick organisationen Företagarna samman med Piteåentreprenörerna och drygt åtta månader senare hölls bröllopsfesten.

Fredrik Nilsson frågade ut Staffan Persson om hans köp av Piteå stadshotell.

Fredrik Nilsson frågade ut Staffan Persson om hans köp av Piteå stadshotell.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-27 22:44

Företagaren Fredrik Nilsson berättade att när han gick med i Piteåentreprenörernas styrelse reagerade han över att det fanns två företagarorganisationer i Piteå. Och när Jan-Erik Sandberg gick in i styrelsen 2017 och valdes som ordförande året efter funderade han på samma sak. Resultatet blev förhandlingar mellan organisationerna och första april blev det fusion.

– Vi hade 150 medlemmar i Piteåentreprenörerna. Nu är vi en organisation med 170 medlemmar, säger Fredrik Nilsson

– En sammanslagning var absolut det enda rätta. Det är bäst med enbart en förening som kan påverka exempelvis kommunen. Vi vill arbeta för att Piteå blir en attraktivare stad att starta företag i. Piteå har rasat 77 placeringar i företagsrankningen, vi borde ligga på topp-tio-listan, säger Sandberg.

Nu är alltså äktenskapet i hamn och Fredrik Nilsson hoppas inte på skilsmässa. Drygt åtta månader efter vigseln inbjöd Företagarna på onsdagskvällen till bröllopsfest på Piteå stadshotell. 100 gäster kom för att äta italiensk buffé och lyssna till finansmannen Staffan Persson och Företagarnas marknads-och försäljningschef Linda Syrén.

Staffan Persson, ur-Piteåbo född på Klubbgärdet, har under åren gjort en finansiell karriär som innebär att hans investmentbolag Sp Swedavia Capital idag har ett börsvärde på en miljard kronor.

– Vi har gjort ett 40-tal investeringar i olika bolag där ett som tagit fram en helt ny hjärtmedicin går mycket bra, säger Staffan Persson.

Bland bolagen finns klädjätten Gant, WM-data, Neonet och Unibet. År 2017 köpte Staffan Persson Piteå stadshotell av Hilding Holmqvist och Persson berättade hur affären gick till.

– Jag var utomlands och låg vid en pool då Hilding ringde och sade att han var less på stadshotellet. Så han frågade om jag ville komma hem och köpa det. Jag tvekade eftersom hotell brukar innebära problem men jag träffade Hilding när jag kom hem och jag sade:

– Jag köper det men inte till det priset. Ett tag senare parkerade jag på gamla Jowaparkeringen. Då kom Hilding, knackade på rutan till bilen och sade. "Här har du näven, men vi behöver inga jävla advokater".

För PT berättade Staffan Persson att efter köpet har han investerat 20 miljoner kronor i den byggnad han betraktar som en ikon i Piteå. Statt har bland annat fått ny restaurang och nyrenoverade rum.

Fick Hilding det han begärde?

– Nej, men han fick ändå för mycket!

Bröllopsfesten på Statt lockade 100 företagare.
Bröllopsfesten på Statt lockade 100 företagare.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!