Undersköterskor ger ökad trygghet

Sedan 1 oktober jobbar sju undersköterskor med att ge insulin till brukare som bor hemma men inte kan ta det själva.

Undersköterskor i hemtjänsten ska öka patientsäkerheten. (Arkivbild)

Undersköterskor i hemtjänsten ska öka patientsäkerheten. (Arkivbild)

Foto: Joerg Sarbach TT

Piteå kommun2019-11-08 10:11

Socialtjänsten har startat en ny verksamhet med undersköterskor i hemsjukvården där sju undersköterskor jobbar på delegation av distriktssköterskorna. Deras huvudsakliga uppgift är att ge insulin till brukare som bor hemma och som inte själva kan ta sitt insulin. Syftet med förändringen är att ge patientsäker vård.

– Tidigare har hemtjänsten gett insulin men eftersom det blivit svårare att rekrytera undersköterskor dit har vi funderat på hur vi ska organisera arbetet så att rätt person gör rätt saker. De uppgifter som kräver utbildning ska utföras av utbildad personal och det här är ett sätt att både arbeta patientsäkert och avlasta distriktssköterskorna, säger Christer Grahn vid socialtjänsten.

Undersköterskorna verkar främst i centrala Piteå med omnejd. Dessutom hjälper de några personer med läkemedel. Det innebär att de gör planerade besök kopplade till läkemedel från sjutiden till 21 på kvällen.

De arbetsuppgifter som inte kräver legitimation men som tidigare utförts av distriktssköterskorna har också flyttats över till undersköterskorna, exempelvis sårvård, provtagning och benlindning. Distriktssköterskorna och undersköterskorna är indelade i team för att skapa bättre kontinuitet.

– Responsen hos brukarna har mest varit positiv när de har förstått syftet. Även om en del tycker att det är besvärligt med ännu en person som ska komma hem till dem. Vi lyssnar, förklarar och försöker möta önskemålen för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!