Två från Pite älvdal kuggade 28 gånger

Vissa har det svårare än andra att klara körkortet. En Arvidsjaursbo och en Piteåbo toppar listan över flest kuggningar i Norrbotten.

Att kugga många gånger på uppkörningen kan bli en dyra ffär för den drabbade. (Arkivbild)

Att kugga många gånger på uppkörningen kan bli en dyra ffär för den drabbade. (Arkivbild)

Foto: TT

Piteå kommun2019-10-23 12:37

Det är Nyhetsbyrån Sirén som tagit fram statistik från Trafikverket över dem som kuggat flest gånger på B-körkortet. Sammanlagt har över 1200 personer kört upp minst 15 gånger under de senaste sex åren innan de klarade körkortet. 

Värst var en 45-åring från Stockholmsområdet som kuggade 49 gånger under två års tid innan körkortet var bärgat. 

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Siren.

Norrbottens lista toppas av en 32-åring i Arvidsjaur och en 42-åring från Piteå som kuggade 28 gånger innan B-körkortet var klart.

I Västerbotten toppas listan av en 45-åring i Umeå som försökte 24 gånger innan uppkörningen lyckades. I grannlänet finns också en 53-åring i Robertsfors och en 43-åring i Norsjö som behövde 20 försök.

I Skellefteå finns en 23-åring som behövde 18 försök och två andra Skelleftebor behövde 17 uppkörningar vardera.

Att kugga många gånger kan bli en dyr affär för den drabbade. Enligt uppgifter från Sirén kostar ett körprov för behörighet B 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. 

Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!