Tuffa arbetspass på corona-intensiven

Intensivvården för covid-patienter på Piteå sjukhus ställer tuffa krav på personalen. "Det är skönt att cykla hem efter ett arbetspass och se en vanlig värld här utanför", säger Claes Enberg, iva-sjuksköterska.

För personalen på Ivak och covid-iva är det tuffa tider. "Alla gör ett fantastiskt jobb", säger verksamhetschefen Christina Lundqvist, längst t v. Här med Anna Åström, Claes Enberg, Bengt Olsen, Ulf Karlsson, Arne Zingmark och Veronica Högling.

För personalen på Ivak och covid-iva är det tuffa tider. "Alla gör ett fantastiskt jobb", säger verksamhetschefen Christina Lundqvist, längst t v. Här med Anna Åström, Claes Enberg, Bengt Olsen, Ulf Karlsson, Arne Zingmark och Veronica Högling.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-04-17 20:00

Det har gått fyra veckor sedan operationsavdelningen på Piteå sjukhus byggdes om till intensivvårdsavdelning för covid-patienter från hela länet. Den 20 mars togs de första patienterna emot. Personal från operation och intensiven samarbetar här för att vårda de allra sjukaste och för personalen är det en tuff arbetsmiljö. Jobbet inne på salarna, där de smittade patienterna vårdas i respiratorer, kräver skyddsmask, ibland flera timmar i sträck.

– I början kändes det helt surrealistiskt. De största farhågorna var "Kommer jag att bli smittad? Kommer jag att smitta min familj? Mina vänner?", berättar Claes Enberg, intensivvårdssjuksköterska, när PT träffar honom och hans kollegor på Piteå sjukhus.

Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare, är stolt över den intensivvård som bedrivs för covid-patienter i Piteå, över hur alla sjukhus samarbetat och över det arbete alla inblandade lägger ner. Han framhåller bland andra Anders Vikenäs, fastighetsansvarig på Piteå sjukhus, och hans medarbetare för det arbete de lagt ned på att hitta skyddsutrustning.

– Tack vare dem har vi nu personliga skyddsmasker från försvaret vilket ger en mycket större trygghet.

Christina Lundqvist, verksamhetschef, säger att vårdpersonal, vaktmästare, städ med flera, tillsammans gör ett fantastiskt arbete. 

– Jag vill också tacka för allt stöd som privatpersoner och företag har bidragit med.

På sociala medier hyllas sjukvårdspersonalen för sina insatser. I inlägg efter inlägg uttrycks beundran över deras värdefulla arbete och många initiativ tas för att visa dem uppskattning. 

– Allmänhetens stöd betyder jättemycket, säger Veronica Högling, akut- och ambulanssjuksköterska.

På akuten har man helt fått ändra arbetssätt med olika ingångar och slussar för patienterna beroende på om de uppvisar symptom eller inte.

– Vi skiljer flödena åt, patienter är aldrig tillsammans innan vi kontrollerat om de har symptom eller inte.

Covid-ambulansen, som hämtar smittade iva-patienter från andra sjukhus, har en egen infart och ett särskilt hisschakt har förseglats enbart för transport av covid-patienter upp till intensiven. 

Bengt Olsen, iva-anestesisjuksköterska, berättar att personalen i covid-ambulansen har särskild utrustning, skyddskläder, lång erfarenhet av intensivvård och de vet att patienten är smittad av viruset och kan förhålla sig till det.

– Men för den vanliga ambulanspersonalen är det en påfrestning att inte veta om den person de ska hämta efter exempelvis en fallolycka, är smittad eller inte.

Det har hänt att personal först vid framkomst fått veta att patienten också har feber och hosta.

Anna Åström, enhetschef på Ivak, säger att det är viktigt att folk som larmar även berättar om eventuella förkylningssymptom.

– Det är jätteviktigt så att personalen kan skydda sig, dessutom måste ambulansen saneras efteråt för att inte sprida eventuell smitta vidare. Vi ska ta hand om alla men på ett säkert sätt.

Arne Zingmark, akutläkare, konstaterar att det vanliga trycket på akutmottagningen minskat. Varför är svårt att säga men teorin är att folk är rädda för att bli smittade men också för att man inte vill belasta vården i onödan.

– Det finns en risk att patienter söker för lite vård, säger Arne Zingmark och uppmanar folk att inte tveka att söka vård om de behöver.

– Vi vet hur man skyddar både oss och dig, hälsar han.

Covid-intensiven

På en vecka byggdes operationsavdelningen om till intensivvårdsavdelning för coronapatienter.

De första patienterna togs emot den 20 mars.

Hittills har 18 patienter vårdats på covid-intensiven vid Piteå sjukhus.

Sex har flyttats till vårdavdelning varav tre fått åka hem.

En person har flyttats till Karolinska sjukhuset för Ecmo-vård.

En person har avlidit.

Just nu vårdas 10 patienter på covid-intensiven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!