Steve har levt med hiv i halva sitt liv

Det finns 7 500 hiv-smittade personer i Sverige. Steve Sjöquist är en av dem. På världsaidsdagen berättade han om sitt liv med sjukdomen.

Steve Sjöquist har skrivit boken Livsfrågor där han berättar om kampen med att ha hiv.

Steve Sjöquist har skrivit boken Livsfrågor där han berättar om kampen med att ha hiv.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-12-01 16:06

På söndagen genomfördes världsaidsdagen, så också i Piteå där RFSL inbjöd till föreläsningar på Kaleido. En hölls av Steve Sjöquist, smittad av hiv för 32 år sedan. Ärligt och utan omsvep berättade Sjöquist om när han fick sjukdomen och hur han lever med den.

Han fick diagnosen 1987 efter att han varit i USA. Han beslöt att kontrollera sig efter mycket vånda och det gjorde han i Stockholm, inte i Göteborg där han arbetade inom sjukvården.

– Jag tänkte att det är bättre att veta än att inte veta hur hemskt det än är, säger han och citerar en författare:

"Att kämpa för en idé utan att veta vem man är livsfarligt".

– Hur gick det överhuvudtaget att leva efter det? Varför blev jag inte missbrukare eller tog livet av mig som många andra? Det var där jag stod. Jag låg ett helt år på sjukhus utan att efteråt ha varit medveten om det. Filmaren Staffan Hildebrand gjorde en film, Den sista resan med Steve, berättar han.

Till skillnad från många vänner överlevde han och räddningen blev de effektiva bromsmediciner mot sjukdomen som kom 1996.

– I oktober 1996 var jag nära att dö men när jag låg på sjukhuset kom en sjuksköterska till mig med en helt ny medicin. Tänk att det finns så goda krafter, summerar Steve Sjöquist.

Han har skrivit boken Livsfrågor som han citerade ur vid sin föreläsning. I dag arbetar han som sjukhusdiakon vid Karolinska sjukhuset och S:t Görans sjukhus. Han lever ett normalt liv, men medicineringen är viktig för att hålla hiv-viruset i schack.

Innan Steve Sjöquist fängslade åhörarna gav smittskyddsläkare Anders Nystedt en initierad genomgång av hiv-läget globalt, i Sverige och i Norrbotten. Det finns 37 miljoner smittade i världen, 3,5 miljoner i Europa, 7 500 i Sverige och 130 fall i Norrbotten. Hittills i år har 16 nya fall registrerats i länet.

– Att leva med hiv i dag är som att ha högt blodtryck eller diabetes. Man kan fungera fullständigt normalt bara man sköter sin medicinering, säger han.

Nystedt förklarar att dagens hiv-mediciner är effektiva. Det finns mediciner som hindar viruset att nå cellen och orsaka en infektion. Och det finns mediciner som dödar de virus som börjat angripa cellen. 

Enligt smittskyddsläkaren är smittrisken i dag lika med noll vid oskyddade sexuella umgängen förutsatt att man är under behandling. 

"Att ha hiv är jämförbart med att ha högt blodtryck eller diabetes, förutsatt att man är under behandling, säger Anders Nystedt..
"Att ha hiv är jämförbart med att ha högt blodtryck eller diabetes, förutsatt att man är under behandling, säger Anders Nystedt..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!