Skolmjölken viktig för norrlänningar

Skolmjölken står sig fortfarande stark bland norrlänningarna, det visar en stor undersökning som Norrmejerier låtit genomföra.

Den 25 september är det dags för den årliga Skolmjölkens dag för att lyfta mjölken som en viktig del av barns näringsintag.

Den 25 september är det dags för den årliga Skolmjölkens dag för att lyfta mjölken som en viktig del av barns näringsintag.

Foto: Fredrik Sandberg

Piteå kommun2019-09-24 11:54

Mjölk till skollunchen har sedan 1946 varit en självklarhet. Den 25 september är det dags för den årliga Skolmjölkens dag för att lyfta mjölken som en viktig del av barns näringsintag. Norrmejeriers undersökning visar att 81 procent anser att det är viktigt att mjölk serveras i skolorna.
– Att god norrländsk mjölk som en del av skollunchen är något av en självklarhet, det visar denna undersökning tydligt. Skolmjölkens dag är ett fantastiskt initiativ av FN som ett tillfälle att lyfta fördelarna med mjölk till maten i skolan säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier.
När det gäller vilken typ av mjölk som helst bör serveras i skolor och förskolor svarar de norrländska invånarna att mellanmjölk (42 procent) och standardmjölk (39 procent) är vad som föredras.
Mjölk är en bra källa för att komplettera skollunchen med bland annat A- och D-vitamin, kalcium och riboflavin. D-vitamin, som enligt Livsmedelsverket många svenskar får i sig för lite av, gör att vi kan ta upp kalcium, som i sin tur bygger upp skelettet. Det är något som är extra viktigt att få i sig tillräckligt av under uppväxten, särskilt före och under puberteten. Om ett skolbarn äter små portioner eller inte hinner äta upp maten gör ett glas mjölk också det enklare att få i sig tillräckligt med näring.

Skolmjölkens dag instiftades av FN år 2000. Den ska sprida kunskap och inspiration om skolmjölkens vikt för att främja goda matvanor och undvika undernäring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!