Rekordsommar för Västra kajens camping

Piteå fortsätter att vara en turiststad. Sommaren 2019 ökade antalet gästnätter med 12 procent jämfört med samma period 2018.

Tomas Lindbäck och Karin Lindström som äger Västra kajens camping har noterat en ökning av antalet campingnätter under 2019.

Tomas Lindbäck och Karin Lindström som äger Västra kajens camping har noterat en ökning av antalet campingnätter under 2019.

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-10-28 16:31

Viljan att resa och upptäcka nya platser är en trend som ökat mycket de senaste åren och det märks tydligt inom besöksnäringen. Sommaren 2019 lockade till sig fler turister än någonsin till Norrbotten och Piteå kommun var inget undantag. Årets preliminära siffror visar att de totala antalet gästnätter ökade med mer än 12 procent jämfört med samma period 2018.

Den vanligaste gästen kommer fortfarande från Sverige men den internationella gästen ökade ordentligt under perioden maj till augusti. Främst har inresande från Norge, Tyskland och Nederländerna bidragit till ökningen.

Sol och bad är fortfarande den största anledningen till att besökaren väljer Piteå som semesterort. Campinggästerna utgör fortfarande den största gruppen av övernattande gäster.

Karin Lindström, delägare av Västra kajens camping, instämmer i att sommaren 2019 varit bra.

– Sett till hela första halvåret 2019 har vi ökat. Under juli kan vi inte öka mer tyvärr. Trycket på platser är så stort. Vi tar emot mellan 70 och 80 samtal per dag då och under juli i år fick vi säga nej till 800 bokningsförfrågningar, säger Karin Lindström.

Försommaren var på Västra kajen något bättre än 2018 medan man tappat något under september, jämfört med förra året.

Då det gäller utländska turister ser man en ökning.

– Det kommer allt fler turister från Holland, Belgien, Tyskland och Storbritannien. De kommer hit över hela året och stannar här ett par dagar innan de reser vidare, ofta till Nordkap, Lofoten eller tomteland i Rovaniemi, säger Karin Lindström, och tillägger att många beskriver Piteå som en väldigt trevlig småstad.

Ser du några nya trender inom turismen?

– Alltfler kommer med husbil medan husvagnarna minskar. Sedan märker vi att de som kommer har mer pengar att spendera. Många frågar efter shopping och matställen.

Även hotellnätterna ökar i mängd.

Carina Wiklund, hotellchef på Kust hotell och spa, säger att beläggningen ökade gentemot ifjol, framför allt under veckodagarna.

– Möjliga orsaker till detta som vi ser det är bland annat vädret. När det är lite sämre väder ökar beläggningen. 

Ökningen av turismen gäller inte enbart sommaren utan det totala antalet gästnätter under första halvåret pekar på att 2019 kommer bli ett rekordår för hela besöksnäringen. Under 2018 genererade besöksnäringen en skatteintäkt på 45 miljoner kronor till Piteå Kommun.

Karin Lindström och Tomas Lindbäck som äger Västra kajens camping har noterat en ökning av antalet campingnätter under 2019.
Karin Lindström och Tomas Lindbäck som äger Västra kajens camping har noterat en ökning av antalet campingnätter under 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!