Piteåborna demonstrerade för klimatet

Flera miljoner människor över hela världen demonstrerade för klimatet under fredagen. I Piteå samlades ett 70-tal engagerade personer på Byxtorget.

Nöjda arrangörer: Frida Johansson (med sonen Thias, två månader), Viktoria Eriksson och Petra Hall.

Nöjda arrangörer: Frida Johansson (med sonen Thias, två månader), Viktoria Eriksson och Petra Hall.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-09-27 18:30

Den globala rörelsen Fridays for future startades av 16-åriga Greta Thunberg som ensam satte sig utanför Riksdagshuset i Stockholm för att klimatstrejka.

Under fredagen anordnade man en global storstrejk för klimatets skull. Något som också sätter punkt för "Globale week for future" som inleddes den 20 september och arrangeras med anledning av FN:s klimatvecka där också Greta Thunberg deltar.

Inför fredagens globala strejk uppmanade skolungdomarna i Fridays for future även alla vuxna och att delta  

Bara i Sverige skedde demonstrationer på över 206 platser, bland annat på Byxtorget i Piteå. Initiativtagarna Petra Hall, Frida Johansson och Viktoria Eriksson var beredda på att få sitta själva på torget, men så blev det inte alls. Istället samlades ett 70-tal personer i alla åldrar för att visa sitt stöd för klimatet.  Den nystartade facebookgruppen "Fridays for future Piteå" hade under fredagen över 350 medlemmar.

– Förra fredagen demonstrerade fyra miljoner ungdomar, men ändå lyssnar inte politikerna. Nu tar vi vid och backar upp de unga, säger Frida Johansson.

– Jag gör ju det här för mina barns skull, jag vill kunna se dem i ögonen när de blir vuxna, säger Viktoria Eriksson som menar att det faktiskt spelar roll vad man gör och att alla kan göra skillnad.

Länge såg det ut som att Piteå skulle bli en vit fläck på kartan under fredagens demonstrationer, men med bara en veckas varsel lyckades de tre kvinnorna få ihop demonstrationen som lockade både vuxna och många barn och ungdomar som kom i parad från Norrmalmskolan och Christinaskolan. Även representanter för bland annat Ung vänster, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var på plats på torget.

– Jag är helt överväldigad, jag trodde aldrig att det skulle komma så mycket folk, att det ändå fanns ett engagemang för miljön även här i Piteå, säger Viktoria Eriksson.

– Vi måste våga vara obekväma och även sätta press på de multinationella bolagen, säger Petra Hall som menar att det även handlar om att göra klimatsmarta val som att inte köpa blekt papper eller använda palmolja i maten.

Frida Johansson berättar att hon sedan en tid tillbaka lagt om sin livsstil.

– Jag har levt väldigt naivt och rest väldigt mycket utan att tänka på konsekvenserna. Så fort jag hade kommit hem från en resa så bokade jag en ny, det var inte hållbart. Nu blir det exempelvis tåg till Malmö och Österlen i Skåne i sommar, det tar lång tid, men det känns bra.

Vilma Narvesjö, fem år, hade tagit ledigt från förskolan tillsammans med sin mamma för att vara med på strejken. Hon hade själv kommit på vad som skulle stå på skylten, färglagt och letat rätt på en gren till i skogen.
Vilma Narvesjö, fem år, hade tagit ledigt från förskolan tillsammans med sin mamma för att vara med på strejken. Hon hade själv kommit på vad som skulle stå på skylten, färglagt och letat rätt på en gren till i skogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!