Personalen: "Suicidrisken ökar"

Beslutet att lägga ner MBT kritiseras av personal: "Många har uttryckt att terapiformen har räddat liv".

Personalen på vuxenpsykiatriska kliniken (öppenvården) varnar för att nedläggningen kan få stora konsekvenser för patienterna. (Arkivbild)

Personalen på vuxenpsykiatriska kliniken (öppenvården) varnar för att nedläggningen kan få stora konsekvenser för patienterna. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-22 19:00

Personalen på vuxenpsykiatriska öppenvården i Piteå kritiserar nedläggningen av den mentaliseringsbaserade terapin (MBT).

– MBT har visat väldigt bra resultat, men ledningen har inte tyckt om den eftersom behandlingen är lång, säger en anställd. 

– Om borderline-patienter (EIPS) inte får den hjälp de behöver konsumerar de mer slutenvård. De får ingen specifikt utformad behandling för sin diagnos, säger en annan. 

Flera anställda ser risker med att borderline-patienter lämnas utan vård som är avsedd specifikt för dem.

– Många med borderline kan inte behålla en relation eller ett jobb, och är väldigt destruktiva mot sig själva.

– Jag skulle gissa att antalet suicid ökar ytterligare. Om de här patienterna inte känner sig förstådda, omhändertagna och inte tror att det finns möjlighet till förbättring, då kan uppgivenheten bli ännu större. 

De anställda PT pratat med uppger att MBT har varit bra att luta sig mot vid behandling av borderline, och att terapiformen varit uppskattad av patienterna. 

– Många har uttryckt att terapiformen har räddat liv, och att det gett så mycket. Jag vet inte någon som uttryckt att de varit missnöjda. 

Personalen uppger att en annan fördel har varit att man kunnat stödja sig på flera behandlare, och att kommunikation är viktigt för att kunna hjälpa patienterna.

– Att jobba med den här patientgruppen kräver likasinnade i personalen, att man är ett team. Borderline-patienter tänker väldigt svartvitt. Det krävs att man kan bolla idéer. Annars blir man som behandlare ensam med att bära de här patienterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!