Nyårsdagen är pizzadagen nummer ett

Blev det pizza på årets första dag? Ja, då är du i gott sällskap. Nyårsdagen är nämligen lika med internationella pizzadagen, den dag då väldigt många svenskar väljer pizza till middag.

Sandra Ganestig och Joakim Gustavsson såg fram mot att få mumsa i sig varsin pizza.Två av många som valde just denna kulinariska rätt på årets första dag.

Sandra Ganestig och Joakim Gustavsson såg fram mot att få mumsa i sig varsin pizza.Två av många som valde just denna kulinariska rätt på årets första dag.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå kommun2020-01-01 17:55

Efter skaldjur och oxfilé nedsköljt med skumpa på nyårsaftonen är det många svenskar som vaknar på det nya årets första morgon med lite tyngre huvud än vanligt. Uppenbarligen med ett alldeles särskilt sug efter pizzans smakfyrverkerier, inte minst den härliga blandningen av fett och sälta.

Sedan några år kallas till och med nyårsdagen för internationella pizzadagen. För landets pizzabagare innebär det årets mest hektiska dag.
På Blå Ängeln i Piteå är det full rulle redan tidigt på eftermiddagen och mer lär det bli när kvällen randas.
– Det är bästa dagen på året, säger Kifa Algat.

Många baktunga Piteåbor väljer att få pizzan hemkörd eller hämtar själv och smaskar i sig i tv-soffan. Men inte Sandra Ganestig och Joakim Gustavsson.
– Vi är less på julmat och pizza är alltid gott, säger Sandra Ganestig som satsat på en pizza med gorgonzola.
I Sverige finns pizzor för alla tänkbara smaker med ingredienser som skulle få en traditionell napolitansk pizzabagare att slita sitt hår av fasa.

Neapels pizzabagare är nämligen av en egen sort och en traditionell napolitansk pizza finns bara i två varianter, Marinara och Margherita.
På Cut and Slice, som bakar pizzor med surdegsbotten, sitter syskonen Alicia och Leon Engberg med varsin Margherita framför sig. Kanske inte medvetna om denna pizzas särstatus.
– Den är god, säger Alicia och får medhåll av lillebror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!