Miljoner i studiestartsstöd till Norrbotten

Norrbotten föreslås få sju miljoner kronor i studiestartsstöd nästa år. Ett bidrag för arbetslösa med stort behov av utbildningsinsatser.

Norrbotten kan få sju miljoner kronor i studiestartsstöd nästa år. En stor satsning på arbetslösa vuxna som exempelvis behöver läsa in gymnasiet.

Norrbotten kan få sju miljoner kronor i studiestartsstöd nästa år. En stor satsning på arbetslösa vuxna som exempelvis behöver läsa in gymnasiet.

Foto: TTbild

Piteå kommun2019-10-30 13:12

Regeringen presenterade nyligen sin budgetproposition för år 2020 och för studiestartsstödet, som är till för personer med kort tidigare utbildning och stort utbildningsbehov, avsättas totalt 410 miljoner kronor. Den nivån ska också gälla framöver.

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har gjort en preliminär fördelning länsvis, och för Norrbotten innebär det ett anslag på drygt sju miljoner kronor.  

I PT:s spridningsområde får Piteå 985 898 kronor, Arjeplog 85 658 kronor, Arvidsjaur 237 684 kronor och Älvsbyn 313 310 kronor.  I Norrbotten får Luleå kommun mest pengar, 2,2 miljoner kronor.

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att läsa in en gymnasieutbildning och öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen.

Satsningen på studiestartsstöd har varit en viktig del i regeringens satsning på kunskapslyftet och för de personer som annars inte hade valt att studera.

Den först mars i år ändrades också reglerna för vem som kan få studiestartsstöd, villkoren har förenklats och blivit mer flexibla

– Utbildning är viktigt för att få jobb. I dag finns det för många vuxna som inte har jobb och relevant utbildning. Därför satsar regeringen på studiestartsstöd i höstbudgeten. Reformen har som syfte att få personer med stora grundläggande utbildningsbehov att studera så att de sedan kan få jobb, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!