Mer än dubbelt så dyrt med bankfack

Handelsbanken i Piteå chockhöjer priset på bankfack från 395 kronor per år till 850 kronor per år. Något som väcker irritation hos kunderna.

Handelsbanken i Piteå höjer avgiften för bankfack med mer än det dubbla. "Jag har förståelse för att folk reagerar på höjningen" säger Stefan Uddström, kontorschef. (Arkivbild)

Handelsbanken i Piteå höjer avgiften för bankfack med mer än det dubbla. "Jag har förståelse för att folk reagerar på höjningen" säger Stefan Uddström, kontorschef. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-12-02 19:00

– Jag har förståelse för att folk reagerar på höjningen. Men vi har inte rört bankfackavgiften på flera år. Det är väl någon form av försvar till prishöjningen, säger Stefan Uddström, kontorschef vid Handelsbanken i Piteå.

Han menar att var och en måste värdera: Vad har man i sitt bankfack och sedan titta på kostnaden och ta ställning till om man tycker att den blir för hög när man slår ut den per månad eller per år. 

– Vi har fått rektioner från dem som tyckte att det var en väl så häftig höjning och procentuellt sett är den ganska stor,  men banken tyckte det var dags för en höjning, säger Stefan Uddström som menar att det var ett centralt beslut av Handelsbanken.

Är det stor efterfrågan på bankfack i dag?

– Nej, det är inte stor efterfrågan. Utan att ha någon exakt siffra på det så kan jag säga att det avslutas fler än vad det startar nya. Tidigare hade folk väldigt mycket papper och dokument som var värdefulla och som man sparade där. Men i dag är så mycket digitaliserat så behovet är mycket mindre.

Han menar att viktiga dokument kan man i dag hellre spara digitalt i molnet eller hos Fortlax. Det som är vanligt att man har i bankfacken är värdefulla smycken som kan vara olustigt att ha liggandes hemma.

Bankfacken finns i fyra olika storlekar. Prishöjningen avser det minsta som är 70 millimeter högt.

–  Merparten av dem vi hyr ut är också den minsta storleken, sedan finns det lite större och då går priset upp,  säger Stefan Uddström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!