Lugn tjejkväll glädjer arrangörer

De stökiga tjejkvällarna har väckt debatt under veckan. Torsdagens evenemang fortlöpte lugnt, vilket glädjer arrangörerna.

Cecilia Lindström på Visit Piteå är nöjd med torsdagens tjejkväll, som upplevs ha varit mycket lugnare än tidigare evenemang.

Cecilia Lindström på Visit Piteå är nöjd med torsdagens tjejkväll, som upplevs ha varit mycket lugnare än tidigare evenemang.

Foto: Simon Olofsson

Piteå kommun2019-09-27 16:02

När arrangörer och ordningspersonal berättade om problemen som omgärdat tjejkvällarna var det många Piteåbor som reagerade. Skadegörelse, stölder och droger bland ungdomar på stan är bara några av de problem som förekommit under evenemangen, och torsdagens tjejkväll uppgavs vara den sista chansen att komma till rätta med problemen. 

Cecilia Lindström, handelsutvecklare på Visit Piteå, berättar att torsdagens shoppingkväll avlöpte lugnt, med mindre ungdomar på stan och en lugnare miljö. Hon pratade själv med både handlare, poliser och fältassistenter under kvällen, som alla vittnar om en klar förbättring jämfört med tidigare evenemang. 

– Jag var runt och pratade med både polisen och fältarna, och de sa att det är lugnare och fler föräldrar ute. När vi gick ut med den här överblicken är det kanske många föräldrar som pratat med sina barn. Det blir en diskussion, och det kanske blir en ögonöppnare för många, säger hon. 

Polisen meddelar att kvällen varit lugn.

– Ingenting finns rapporterat som kopplas till tjejkvällen, säger kriminalkommissarie Ola Lundström.  

Två polispatruller plus fältassistenterna fanns på plats under kvällen. 

– Det var jättelugnt. Trevligt och familjärt. Det var mycket ungdomar ute, men de skötte sig jättebra, säger Martin Vidgren, yttre befäl på polisen, som fanns på plats under hela kvällen.  

De handlare som Cecilia Lindström pratat med vittnar också om en klar förbättring, med mindre stölder och bättre kassaflöden. 

– De butiker jag pratade med upplevde det som mycket lugnare, och att kassan blev bättre, vilket betyder att det varit mer kontrollerat. Då får de ut det de vill av kvällen. Det är ju syftet, att värna om den lokala handeln. Det är viktigt för att det ska kunna vara kvar, säger Cecilia Lindström. 

Hon berättar att arrangörerna upplevt att många äldre stannat ute senare än vanligt, vilket kan ses som en indikation på att besökarna upplevt en större trygghet än vanligt. 

– Vi hade också en äldre generation som stannade ute till sent, vilket är glädjande. Så har inte varit fallet tidigare. 

Vad gäller tjejkvällarnas framtid säger Cecilia Lindström att det ännu är för tidigt att avgöra. 

– Det vet vi inte än. Vi ska ha ett utvärderingsmöte, så det får vi återkomma till. Men det är ju alltid bra när feedbacken är positiv. Det gör att man kan orka anordna det igen, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!