Lördagens öppna ölprovning var den fjärde i ordningen sedan november, och Pite bryggeri har inga problem med att locka besökare. 30 personer hade bokat men 34 dök upp, och det var fullsatt i de spatiöst modesta lokalerna ute på Furu.
– Det har varit fullt varje gång, berättar Jeanette Bergstedt.
Bryggeriet drog igång verksamheten 2014 och har sålt öl sedan 2015. Sedan januari 2019 disponerar ägarna Jörgen och Jeanette Bergstedt lokalerna själva, och har kunnat utöka bryggerilokalen med en anslutande restaurangdel.
– Tidigare har vi varit två aktörer i lokalerna, men nu huserar vi här själva, berättar Jörgen Bergstedt.
Lördagens besökare fick både dryck och kunskap serverat. Under en tur i bryggeriet berättade Jörgen Bergstedt hur man brygger sitt öl, vilka komponenter som inverkar på smaken och hur bryggningen fungerar rent fysiskt. Även lokalerna har en lång historia, då dessa var en del av Furunäsets mentalsjukhus.
– Byggnaden kallas för potatiskällaren. Det var hårda bud på den tiden. Man fick arbeta för brödfödan även om man var patient. Man fick tillgång till åkrarna, och här lagrade man matvaror, berättar Jörgen Bergstedt.
Efter rundtur var det dags för provsmakning, och tilltugg serverades till de inledande ölsorterna.
– Saison-ölen var riktigt bra till laxen, säger besökaren Andreas Marklund.
Kjell Nyström har precis testat bryggeriets ipa, och är nöjd med smaken.
– Egentligen tycker jag mest om lager, men till maten var den här väldigt god, säger han.