Elev kan ha fått felaktig specialkost

En elev vid en skola i Piteå kommun med svår glutenintolerans kan ha serverats fel specialkost. Eleven insjuknade så pass att hen fick lämna en pågående lektion för att kräkas på skoltoaletten.
– När det inträffar en allergisk reaktion tar jag det på största allvar. Vår högsta prioritet är alltid att skapa en trygg måltidsmiljö, säger kostchefen Helena Lundberg.

"En av våra första åtgärder är att kontrollera om det misstänkta livsmedlet eller maträtten finns kvar för analys. Därefter går vi tillsammans med berörd personal igenom varje steg i processen", säger Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

"En av våra första åtgärder är att kontrollera om det misstänkta livsmedlet eller maträtten finns kvar för analys. Därefter går vi tillsammans med berörd personal igenom varje steg i processen", säger Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå kommun2025-04-25 03:30

Eleven som redan vid fyraårsåldern diagnostiserades med svår celiaki, även kallat glutenintolerans, behöver äta en mycket strikt glutenfri kost. Vid en skollunch under våren i år misstänker man att eleven serverades en vetemjölspanerad schnitzel i skolmatsalen. Måltiden levererades från ett av kommunens produktionskök och händelsen ledde till ett kraftigt insjuknande enligt en anmälan till Piteå kommun. Föräldern som anmäler Måltidsservice för misstänkt allergireaktion beskriver händelseförloppet:

"Barnet hämtar i kylen den matlåda som är märkt med barnets namn och värmer lådan i microvågsugnen. I matlådan finns vegetarisk schnitzel, potatis och tomatsås. Barnet noterade att schnitzeln i lådan var annorlunda till utseendet gentemot vad den brukar vara. En glutenfri schnitzel har vanligtvis en panering som är ljusare till färgen."

I anmälan till Piteå kommun skriver föräldern till eleven att det varit problematiskt kring den glutenfria specialkosten tidigare. Bland annat ska eleven ha misstänkt att det serverats pasta med gluten i och då avstått från att äta. (Arkivbild)
I anmälan till Piteå kommun skriver föräldern till eleven att det varit problematiskt kring den glutenfria specialkosten tidigare. Bland annat ska eleven ha misstänkt att det serverats pasta med gluten i och då avstått från att äta. (Arkivbild)

Cirka en och en halv timme senare insjuknade eleven och i anmälan skriver föräldern att barnet ringde upp från en skoltoalett. På toaletten försämrades allmäntillståndet och barnet hade kraftiga och återkommande kräkningar. Till slut bröts kontakten helt och föräldern kontaktade skolan som hjälpte eleven till ett vilorum med toalett där eleven fick vila tills de värsta kräkningarna avtagit. Då hade barnet kräkts minst tio gånger. De följande dagarna var barnet fortsatt sjuk och i anmälan skriver föräldern att det kan ta mellan ett halvår till ett år innan kroppen kan ta upp näring på ett korrekt sätt igen.

"Det medför orkeslöshet, huvudvärk, ökad infektionsrisk och magsmärtor. Samtliga delar kommer att påverka barnets studier och studieresultat. Det kan på sitt sätt jämföras med en person som äter felaktig kost, och på så sätt inte tillgodogör sig näring och vitaminer."

Nu upplever eleven en rädsla och osäkerhet kring att äta maten som serveras i skolmatsalen.

"Barn ska inte behöva känna en oro över att blir sjuk med kroppslig skada som följd över att äta sin skollunch vid fullgörande av skolplikt."

Enligt föräldern är det väl känt bland kommunens personal att barnet har svår glutenintolerans. Det har bland annat synliggjorts genom att föräldern besökt skolmatsalen och pratat med personal som jobbar där. En tänkbar hypotes enligt föräldern är att produktionsköket paketerat fel schnitzel i barnets låda, alternativt märkt barnets låda med fel namn.

"Särskilt anmärkningsvärt, är att kommunen varken har följt upp eller frågat hur barnet mår, eller på annat sätt bett om ursäkt för den skada den orsakat, trots att kommunens dietist är väl underrättad om den uppkomna situationen", skriver föräldern.

Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun, vill inte kommentera den enskilda händelsen. Hon säger att det pågår en utredning som hon inte vet när den är klar. Enligt kostchefen är man trygg med sina rutiner och hon poängterar att varje gång något sker utreder man omedelbart vad som hänt.

– Att en allergisk reaktion inträffar är mycket olyckligt och vi gör allt vi kan för att förebygga att det sker igen. Vi arbetar ständigt för att alla ska känna sig trygga med den mat vi serverar, säger hon.

Celiaki

Celiaki innebär att immunförsvaret reagerar mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. När man äter gluten reagerar kroppens immunförsvar mot det gluten som kommer till tunntarmen.

Reaktionen gör att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och att tarmluddet så småningom försvinner. Tarmluddet finns på insidan av tarmen och tar upp näring från maten. När tarmluddet försvinner blir det allt svårare för kroppen att ta upp och behålla näringsämnen som finns i maten. Ju större mängder gluten som man får i sig, desto mer skadas tarmen.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!