"Delad soptunna bättre för miljön"

Förpacknings- och tidningsinsamling tycker att Pireva är lite trångsynta när de säger nej till förslaget om delad soptunna.

"Merparten av plastförpackningarna hamnar fel. Plast har bara en återvinningsgrad på mellan 30 och 40 procent. Förändrar man insamlingen av den kan återvinningen öka till 89 procent", säger Henrik Nilsson på FTI.

"Merparten av plastförpackningarna hamnar fel. Plast har bara en återvinningsgrad på mellan 30 och 40 procent. Förändrar man insamlingen av den kan återvinningen öka till 89 procent", säger Henrik Nilsson på FTI.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Piteå kommun2019-12-15 06:00

Inför beslutet hur framtidens producentansvar ska se ut när det gäller förpackningar och returpapper har FTI haft samrådsmöten med alla kommuner i landet. 

I Piteå förkastar Pireva förslaget från FTI och delad soptunna för plast och pappersförpackningar. 2021 ska 60 procent av alla hushåll ha möjlighet att källsortera vid sin fastighet

– Den nya förordningen är bra, det behövs mer källsortering, säger Henrik Nilsson,  projektledare för tillståndspliktigt insamlingssystem vid FTI.

Men att införa ett fyrfacks-soptunna skulle bli alldeles för kostsamt. I den tunnan skulle det vara möjligt att kasta plast, metall, papper och returförpackningar. Den finns på vissa orter i södra Sverige redan.

– Tidningar har redan i dag en återvinningsgrad på 90 procent. En tunna eller ett fack för dessa skulle bara öka återvinningen med fyra procent. Kostnaden i miljardstorlek skulle i slutändan belasta kostnader för papperstidningen, menar Nilsson.

Enligt honom har redan högljudda röster hörts från tidningshusen då oro finns för ökade kostnader.

Han tycker att förslaget om delad soptunna är bra och att det är gjort för att få så lite tunnor som möjligt på gården.
– Vi vill samla in tidningar och glas på återvinningen och i tunnan ska plast och metall kastas i ett fack och i det andra pappersförpackningar.  Den tekniska utvecklingen har kommit långt och det är lätt att sortera isär materialet sedan. 

En oro är att människor ska bli slarvigare att sortera?

– Det är inte en perfekt lösning, men den är väl avvägd. Informationsansvaret hos oss och kommunen är stort för att lära människor sortera rätt.

FTI vill att utvidga synsättet så att man inte bara fokuserar på hushållens bekvämlighet utan även på kostnaderna.

Enligt Henrik Nilsson är den stora utmaningen att få människor att sortera plast och pappersförpackningar.

– Merparten av plastförpackningarna hamnar fel. Plast har bara en återvinningsgrad på mellan 30 och 40 procent. Förändrar man insamlingen av den kan återvinningen öka till 89 procent.

Glas har liksom tidningar hög återvinningsgrad.

I Piteå får vi tre tunnor på gården?

– Det finns ju en möjlighet att samordna med kommunen. Man skulle kunna tänka sig en tvåfackstunna för brännbart och matavfall plus den vi föreslagit. Då har vi två tunnor på uppfarten. Jag skulle önska att man såg på detta i ett större perspektiv och inte bara en sida av problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!