Redan 2007 infördes VAL(vidareutbildning för lärare). En möjlighet för obehöriga lärare att läsa in maximalt 120 högskolepoäng. Satsningen reviderades 2011 så att även obehöriga förskollärare kunde skaffa sig behörighet.
Men reglerna för att komma i fråga har varit strikta och många obehöriga har därför inte kunnat utnyttja möjligheten. Detta samtidigt som kompetensförsörjningssituationen i förskola och skola på många håll i landet är alarmerande.
Mot den bakgrunden har utbildningsdepartementet för avsikt att lätta på reglerna. Nu har Piteå kommun yttrat sig om promemorian ”Fler obehöriga lärare och förskollärare ska kunna nå behörighetsgivande examen genom VAL”. Ett yttrande som ska vara inlämnat senast den 11 januari 2020.
– Vi instämmer i stort med förslaget och i onsdags tog barn- och utbildningsnämnden beslut. Men vi tycker att huvudmännen (kommunerna) ska få ekonomisk ersättning. Detta för att motivera fler anställda att utnyttja möjligheten till utbildning, säger skolområdeschefen Elice Ökvist.
I remisspromemorian föreslås att de detaljerade datumkraven för när yrkesverksamheten ska ha ägt rum tas bort. Kravet på att ha varit anställd som förskollärare tas också bort då många som har arbetat länge inom förskolan och utfört kvalificerade arbetsuppgifter inte varit formellt anställda som förskollärare.
I remisspromemorian föreslås även att pedagogisk personal som medverkar i undervisningen i förskolan får möjlighet att studera upp till 90 högskolepoäng inom VAL för att nå en behörighetsgivande examen och legitimation som förskollärare.
Redan den 15 april 2020 är det tänkt att de nya reglerna ska börja gälla. Hur många lärare och förskollärare i Piteå som berörs av de nya reglerna vet inte Elice Ökvist.
– Vi har inte gjort någon sådan sammanställning, men i och med att regelverket lättas upp så får fler den här möjligheten.
Kan det här påverka den reguljära förskollärarutbildningen?
– Vi vet att i dagsläget är inte alla platser fyllda på LTU i Luleå och vi tycker att det bör beaktas. Det finns en risk att antalet sökande till den reguljära utbildningen påverkas, säger Elice Ökvist.
En annan aspekt är att eftersom platser på den reguljära förskollärarutbildningen ersätts inom takbelopp så kan det vara mer gynnsamt för lärosätena att satsa på VAL-studenter.