Åtalas för att ha dödshotat granne

Den 27-åriga kvinnan ska ha brutit sig in och misshandlat en 75-årig granne. Nu beslutar tingsrätten att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Kvinnan åtalas för flertalet gärningar som ska ha begåtts under augusti 2018. Nu bedömer tingsrätten att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Kvinnan åtalas för flertalet gärningar som ska ha begåtts under augusti 2018. Nu bedömer tingsrätten att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-10-23 14:22

PT har tidigare berättat om hur den 27-åriga kvinnan förra året ska ha misshandlat och dödshotat sin granne, en kvinna i 75-årsåldern. Den unga kvinnan åtalas för två fall av misshandel, två fall av olaga hot, hemfridsbrott, skadegörelse och ofredande. Utöver den 75-åriga kvinnan stod två andra personer som målsäganden när fallet under tisdagen togs upp i tingsrätten. 

En misshandel ska ha inträffat på en vårdavdelning på Piteå sjukhus, där en anställd ska ha blivit attackerad av kvinnan. Åtalspunkten för ofredande gäller en spark mot en skötare på ett gruppboende.

Den åtalade kvinnan medgav eller medgav delvis flera av gärningarna i rätten, bland annat olaga hot, skadegörelse, hemfridsbrott och ett fall av misshandel. Anledningen ska ha varit att hon känt sig trakasserad och mobbad av den 75-åriga grannkvinnan. 

Dödshotet mot den 75-åriga kvinnan ska ha framkommit i samtal med läkare, som via arbetsgivaren upprättat en polisanmälan. Detta då hotet ansågs trovärdigt. Den 27-åriga kvinnan medger att hon använt ordet ”döda” i sammanhanget, men att det inte var menat bokstavligt, och att hon inte haft för avsikt att verkställa hotet. 

Åklagaren anser att åtalspunkterna är styrkta, och att kvinnan bör dömas på samtliga punkter, men tillägger att det bör göras en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda påföljdsfrågan. Denna bedömning delas av tingsrätten, som beslutar om att en sådan undersökning skall genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!