Anmäler sjukhuset efter tungingrepp

Barnets tunga har hängt ut ur munnen sedan ingreppet, därför IVO-anmäler föräldern Piteå sjukhus. Fallet ska vara under utredning.

Piteå sjukhus har IVO-anmälts av en förälder vars barn fick komplikationer med sin tunga efter ett ingrepp. (Arkivbild)

Piteå sjukhus har IVO-anmälts av en förälder vars barn fick komplikationer med sin tunga efter ett ingrepp. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-09-20 19:45

En anmälan om klagomål har inkommit till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att ett sex månader gammalt barn fått tungbandet avklippt i ett ingrepp på Piteå sjukhus i september 2017. Sedan ingreppet gjordes har barnets tunga hängt ut genom munnen vilket den inte gjorde innan, han har haft svårt att svälja och föräldrarna har behövt hjälpa honom med att stänga munnen. Enligt anmälan har någon efterföljande undersökning aldrig gjorts. 

Ingreppet gjordes för att förbättra den unga patientens talförmåga, men föräldern som gjort anmälan har inte införståtts om varför ingreppet gjordes när barnet bara var sex månader gammalt. Föräldern vill ha ekonomisk kompensation och att vårdgivaren åtgärdar problemet.

Barnet, som nu är två och ett halvt år gammalt, och dess familj har nu utvisats till Irak men utvisningen ska inte påverka utgången i klagomålsanmälan.

– Det ska inte ha någon betydelse om patienten bor kvar i Sverige eller inte. Så länge vi har kontaktuppgifter till den som anmält och kan ha fortsatt korrespondens spelar det ingen roll vart i världen de befinner sig, säger Jonas Malm som är presskontakt på IVO.

Ärendet har i nuläget avslutats av IVO och skickats för utredning till vårdgivaren, Piteå sjukhus, vilket ska ske inom en fyra veckors period.  Efter det kan IVO ta ställning i fråga om huruvida ett fel begåtts eller inte och om fallet ska tas vidare eller avslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!