Virkning som hantverk och konst

Virka är kanske inte den mest trendiga sysselsättningen, men formgivaren Maria Gullberg har förnyat hantverket och vågat experimentera och improvisera med färg, form och struktur. I helgen har hon besökt Piteå.

Maria Gullbergs olika teknikprover.

Maria Gullbergs olika teknikprover.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2010-10-25 06:00
När Maria Gullberg gick ut Konstfack 1989 bröt hon utan tvekan mönster. I sitt examensarbete visade hon virkteknikens möjligheter och blev rådd av sin opponent, den kända formgivaren Inez Svensson, att satsa fullt ut på virkning.
- Det var lite slumpen som ledde fram till virkningen, men jag blev fast. Virkning är en teknik som det är lätt att experimentera med och det har jag gjort. Jag utgår från fastmaskan och utvecklar tekniken för att hitta nya strukturer.
Maria Gullberg har gett ut två böcker om virkning och räknas som den ledande förnyaren av detta hantverk. Ett hantverk som kanske inte alltid varit rumsrent.
- Visst är virkning accepterad som hantverk, men det behöver inte sluta i mössor och vantar. För mig är det också konst. Jag är mer intresserad av att utveckla tekniken och forma mönster.
Gullberg har med sig ett antal teknikprover och muddar. Mudden som en gång var ett basplagg i var mans garderob. Det är mycket vackert.
Till Piteå har hon bjudits in av hemslöjdsföreningen och ett tiotal kvinnor deltar i tvådagarskursen. En av dem är Veronika Lundkvist.
- Jag vill få nya input och träffa andra likasinnade. Maria Gullberg har gjort mycket för virkningen och det är kul att hon ville komma hit.
Vad lär du ut?
- Jag visar möjligheter och vill inspirera folk att experimentera, säger Maria Gullberg.
Och det där med gränsen mellan hantverk och konst?
- Konst får se ut hur som helst, men hantverk måste vara välgjort, säger en av kursdeltagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om