- Vi har haft en del fall av vinterkräksjuka på olika platser i Norrbotten, bland annat i Boden, Gällivare och vid Sunderby sjukhus. Men det är väldigt begränsat än så länge. Det kommer säkert att bli mycket värre, säger Anders Österlund med ett skratt.
Vinterkräksjuka är inte någon rapporteringsskyldig sjukdom enligt smittskyddslagen, men smittskyddsläkarna har ändå koll på utbredningen av den här ovanligt smittsamma och för den som drabbas plågsamma sjukdomen.
Vinterkräksjukan är en virussjukdom som återkommer varje vinter och i Norrbotten brukar den kulminera kring månadsskiftet februari-mars. Den som drabbas blir snabbt sjuk med kräkningar och diarréer; ont i magen, måttlig feber, huvudvärk och muskelvärk är andra symtom som kan förekomma.
Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att man smittas till dess man blir sjuk, är 1-2 dagar.
Om man blir sjuk brukar besvären hålla i sig mellan ett och två dygn, ibland något dygn längre.
Calicivirus, som det här är fråga om, sprids genom direktkontakt eller via smittad kall mat och dryck.
Kontaktsmitta
- Det vanligaste, skulle jag säga, är kontaktsmitta, att man smittas genom att ta i hand eller att ta i saker som andra tagit i exempelvis på affären. Folk som har haft vinterkräksjuka är smittsamma ytterligare ett par dagar efter att de tillfrisknat, förklarar Anders Österlund och tillägger:
- Själv har jag som rutin att tvätta händerna det första jag gör när jag varit ute på stan. När det gäller vinterkräkviruset är sprit inte jätteeffektivt. Mekanisk rengöring med tvål och vatten är minst lika viktigt.
Vissa lyckligt lottade människor tycks ha ett genetiskt skydd mot vinterkräksjuka, de får aldrig sjukdomen även om de blir smittade vid upprepade tillfällen.
Mykoplasma
En annan sjukdom som grasserar nu, och som blivit vanligare i Sverige, orsakas av så kallade mykoplasmabakterier. Mykoplasma kan ge upphov till lunginflammation, men vanligen stannar det vid en övre luftvägsinfektion, säger Anders Österlund.
Till symtomen hör besvärande och långvarig torrhosta. Om behandling behövs, vilket oftast inte är fallet, kan de ske med antibiotika.