Det kanske låter som ett aprilskämt, men idén kommer faktiskt från den amerikanska flyg- och rymdstyrelsen Nasa. Rymdbasen Esrange i Kiruna samarbetar bland annat med Nasa och inom ett par år ska en bemannad rymdskyttel skickas upp från Esrange. Förvisso bara i en omloppsbana runt Jorden, men i det sammanhanget diskuterades någon form av större ljussättning i Norrbotten. Ljus som kan ses från relativt långa avstånd.
Positiva signaler
- Tanken är väl att det ska täcka en större yta och i Kiruna fanns inget passande, men tydligen hade Nasas representant hört talas om vindkraftsparken i Dragaliden och Svevind fick en förfrågan om det var möjligt, säger Tomas Riklund.
Svevind kontaktade Enercon som bygger vindkraftverken och fick positiva signaler.
- Alla vindkraftverk måste ha belysning eftersom de är så pass höga, men här handlar det om att seriekoppla alla lampor. Att göra någonting mer.
Gemensamt system
I onsdags var Werner Scherzlicht från Svevinds huvudkontor i Tyskland på plats i Piteå och han gör tummen upp för projektet.
- Belysningen får ett gemensamt styrsystem och så programmerar man olika rytmer eller rent av figurer. Jag vet att det bland annat pratats om ett stort hjärtformat ljusspel.
Men än är det ju så få vindkraftverk på plats?
- Ja, för att få effekt krävs fler, men så kommer det att bli. I slutänden har vi 1 101 torn att leka med. Det blir fantastiskt, säger Scherzlicht.
Jonas Lundmark, Barents vindkraftcentrum, tycker att det är en lysande idé. Ett sätt att ytterligare stärka Piteås varumärke.
- Att kunna se det långt ut i rymden är en svindlande tanke. Kanske det första ett ufo ser, säger han halvt på skämt.
Stor yta
Tomas Riklund ser oanade möjligheter. Han kan tänka sig hälsningar från Piteå till rymden.
- Tänk om alla flygresenärer möttes av en blinkande hälsning, "Piteå loves you". Så häftigt. På sikt kan man nog tänka sig reklambudskap också.
Att Nasa är intresserat av projektet beror på den stora yta som vindkraftsparken utgör. Ljusen kommer att kunna ses på mycket långt håll, även för rymdresenärer, intygar svenske astronauten Christer Fuglesang.
- Så är det. Med så många ljuspunkter på en så stor yta kan man forma mönster eller rytmiska signaler som ses en bra bit. Förmodligen ända till månen.
Piteå loves you, Mångubben!