Vindkraft och rennäring inledde energi- och miljövecka i Piteå

En stor del av dessa kommer att etableras på renbetesmarker, vilket är bakgrunden till ett tvådagarsseminarium som inleddes i Piteå på tisdagen.

Viltekolog Per Sandström, SLU i Umeå, jobbar med markanvändarfrågor, bland annat med rennäring, skogsbruk och vindkraft. För närvarande samarbetar man med 37 av Sveriges samebyar. Men under de närmaste åren ska samtliga 51 samebyar kunna upprätta så kallade renbruksplaner.

Viltekolog Per Sandström, SLU i Umeå, jobbar med markanvändarfrågor, bland annat med rennäring, skogsbruk och vindkraft. För närvarande samarbetar man med 37 av Sveriges samebyar. Men under de närmaste åren ska samtliga 51 samebyar kunna upprätta så kallade renbruksplaner.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-11-16 06:00

Faktum är att renskötselområdet omfattar sammanlagt 226 000 kvadratkilometer och täcker 55 procent av Sveriges yta, nästan all fjällareal, 49 procent av rikets produktiva skogsmark samt 70 procent av de två procent av Sveriges produktiva skogsmark som är skyddad i reservat.

Seminariet, som arrangeras av Svensk vindenergi, Svenska samernas riksförbund och Vindfyr, ingår i Nolia energi- och miljövecka i Piteå. Vindfyr är ett projekt som samordnar frågor runt vindkraft i de 54 Norrlandskommunerna.

Renbruksplaner
Viltekolog Per Sandström, SLU i Umeå, föreläste om så kallade kumulativa effekter - det vill säga de sammanvägda effekterna för rennäringen vid olika typer av intrång inom en samebys marker. Han berättade bland annat om renbruksplaner och samebyarnas skräddarsydda GIS-program, "Ren-GIS", vilka används både som planeringsverktyg i renskötseln och som ett underlag för samrådsdiskussioner med andra markanvändare.

Systemstödet Ren-GIS är ett mobilt system med bärbara datorer och genom att förse ett antal renar med GPS-halsband kan man följa och analysera djurens positioner i realtid samt även redovisa GPS-renarnas rörelsemönster över tiden. För närvarande har mer än femton samebyar försett en del av sina renar med gps-halsband. Vilhelmina norra sameby var tidigt ute med gps-renar och i dag, sex år senare, har man ett värdefullt arkiv över renarnas rörelsemönster.

Exempelvis kan man se att renarna snabbt förflyttade sig ned mot kusten den besvärliga vintern 2007, då ett istäcke gjorde det mycket svårt för renarna att komma åt födan. En bra betesvinter som 2010 däremot tog de god tid på sig ner mot vinterbeteslandet.

- Renbruksplaner och Ren-GIS gör det lättare för oss att förklara för en ofta oförstående omgivning vilka behov vi, eller snarare renarna har av vinter- och sommarbetesområden, hur de använder områdena. Det är ett bra pedagogiskt instrument, förklarade Karin Baer, ordförande i Vilhelmina norra sameby.

I dag, onsdag, inleds energi- och miljöveckans huvudkonferenser Solander Symposium, Nolia Vind och Nolia Energieffektivisering. Totalt under veckan erbjuds deltagarna 100 talare. Parallellt pågår en fackmässa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om