Vill testa i glesbygd först

I glesbygden är det redan verklighet, men att ta hjälp från räddningstjänsten i tätort är inte lika angeläget från landstingets sida.

PITEÅ 2011-12-01 06:00

Räddningstjänsten uttrycker alltså en vilja att vara behjälpliga vid hjärtstopp i lägen då ambulansen är en bit bort. Dessutom utan kostnad. Det kan tyckas självklart att ta emot denna utsträckta hand, men så är inte fallet.

- Jag känner inte till att vi har blivit kontaktade i den här frågan, säger divisionschefen Hans Rönnkvist.

Inte tätort
Landstinget har tidigare skrivit avtal med kommunerna om att räddningstjänsten ska finnas som resurs på 14 orter i glesbygd. Där ska lokala räddningsvärn stå för IVPA (i väntan på ambulans), det vill säga om möjligt livsuppehållande insatser.

Runt 250 personer har utbildats och försetts med utrustning och från den 1 november i år är det igång.

- Vi vill testa det här först och utvärdera. Så i nuläget väntar vi med tätorterna, säger Rönnkvist.

Tackar nej
Men varför tacka nej till något som kan vara skillnad mellan liv och död?
- Det ska finnas ett medicinskt ledningsansvar och personal ska utbildas. Det är möjligt att frågan kommer upp i samband med ett möte vi ska ha med företrädare för kommuner och räddningstjänster.

I Stockholm är det här verklighet sedan flera år?
- Jag vill påpeka att Norrbotten är bäst i landet när det gäller att rädda människor som drabbats av hjärtstopp på annan plats än sjukhus. Stockholm ligger någonstans i mitten, säger Hans Rönnkvist.

Sant, men efter att Stockholm drog igång samarbetet så här överlevnadssiffran mer än fördubblats. Så frågan hänger kvar i luften; varför tacka nej till något som kan rädda liv?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om