Riksdagsledamoten och barnläkaren Anders W Jonsson, 50 år, bosatt i Hedesunda utanför Gävle, är en av tre huvudkandidater till posten som partiordförande i Centerpartiet. Han inledde sin turné i landet, som sträcker sig från Kalix i norr till Malmö i söder, med att medverka vid Pridefestivalen i Stockholm i förra veckan.
Kanske är det därför som han, i samband med ett besök på Cederkliniken i Piteå, för PT nämner hbt-frågorna som exempel på ett område där allianspartierna har olika uppfattningar. Centerns åsikter i fråga om ensamstående kvinnors rätt till insemination samt surrogatmödraskap och könsbyte är enligt Jonsson liberala och går stick i stäv med KD:s rigida åsikter på detta område.
Olika partier
I andra frågor är det M som bromsar, exempelvis när det gäller småföretagares problem med turordningsreglerna i las och de sju karensdagarna i sjukförsäkringssystemet.
- Vi ska försvara den nödvändiga kompromissen i alliansen, men vara tydligare med vad Centerpartiet vill, vi är faktiskt fyra väldigt olika partier i regeringen, säger Jonsson, som är ledamot av riksdagens socialutskott och har välfärdsfrågorna, social- och sjukvårdsfrågorna, som sina hjärtefrågor.
- Vårt parti förknippas med företagar- och näringsfrågor, miljö- och jordbrukspolitik, alltså de områden där C har ministrar, men vi behöver bredda partiets politik och driva bland annat välfärdsfrågorna. Det vill jag arbeta för och därför vill jag bli partiordförande.
I media har fokus hittills legat på de två kvinnliga kandidaterna; Annie Lööf (f d Johansson) har pekats ut som favorit, medan det påståtts att Anna-Karin Hatt skulle vara Maud Olofssons kandidat.
Inte i bakvatten
- Med all respekt för media, men det är ju faktiskt inte de som utser partiordföranden, utan landets alla centerkretsar och distrikt och i sista hand av stämman i Åre den 22-25 september. Jag känner definitivt inte att jag råkat i bakvatten. Det är nu det avgörs, nu börjar kampanjandet på allvar.
Anders W Jonsson är en av arkitekterna bakom Vårdval Sverige, han arbetade i statsrådsberedningen när reformen utarbetades, med den norska modellen som nära förebild. Jonsson prisar privata vårdgivare som Cederkliniken och beklagar att man i Norrbotten och ytterligare tre landsting - som han ser det - genom ett riggat regelverk motarbetar och försvårar en etablering av privat primärvård framför allt i glesbygd.