Vidselskolan får kritik av Skolinspektionen

Skolinspektionen riktar svidande kritik mot Vidselskolan i Älvsbyns kommun i en rapport som offentliggjordes på tisdagen. Myndigheten har specialgranskat 50 grundskolor för att ta reda på hur de arbetar vid trakasserier och kränkande behandling. Vidselskolan får inte godkänt.

Vidselskolan får inte godkänt av Skolinspektionen som har specialgranskat 50 grundskolor för att ta reda på hur de arbetar vid trakasserier och kränkande behandling.

Vidselskolan får inte godkänt av Skolinspektionen som har specialgranskat 50 grundskolor för att ta reda på hur de arbetar vid trakasserier och kränkande behandling.

Foto: Urban Edin

PITEÅ 2010-02-03 06:00
Vid kvalitetsgranskningen har det framkommit uppgifter av så allvarlig karaktär beträffande skolans oförmåga att få trakasserier att upphöra att Skolinspektionens avdelningschef i Umeå beslutat öppna ett ärende med särskild tillsyn.
För det första saknar Vidselskolan en aktuell årlig plan mot kränkande behandling, konstaterar Skolinspektionen, som besökte skolan den 22-23 oktober 2009. Den inaktuella plan som finns uppfyller inte de krav som ställs i skollagen, påtalar man i rapporten. Minus blir det även för att den plan som finns inte har upprättats under medverkan av barn och elever.
Bristande vuxennärvaro
Det påpekas att Vidselskolan, som har cirka 150 elever, har haft täta rektorsbyten liksom många byten i lärargruppen från och med höstterminen 2009.
Skolinspektionen noterar att Älvsbyns kommun under de senaste åren medvetet och systematiskt arbetat för att tjänstgörande lärare ska ha full behörighet för sin undervisning. För de senare årskurserna vid Vidselskolan får detta konsekvensen att endast två lärare arbetar heltid på skolan.
Vuxennärvaro och rastvaktande i korridorer och andra utrymmen blir lidande då personalen får använda rasttid för transporter mellan skolor. Därmed saknas god uppsikt över alla de utrymmen och platser där eleverna befinner sig.
Skolinspektionen bedömer att vuxennärvaron på icke lektionsbunden tid behöver förbättras. Dessutom behöver Vidselskolan utveckla arbetet för att upptäcka trakasserier och kränkningar.
Ordningsregler saknas
Vidare anser Skolinspektionen att Vidselskolans arbete för att förebygga och förhindra trakasserier och kränkande behandling behöver utvecklas:
"Rektorn måste tillse att ordningsregler utarbetas samt att detta sker under medverkan av lärare och övrig personal samt företrädare för eleverna och deras vårdnadshavare. Skolinspektionen bedömer också att skolan behöver arbeta för att all personal ska få en gemensam uppfattning om begreppen mobbning, trakasserier och kränkningar."
Obehagliga beröringar
I ett avsnitt om det åtgärdande arbetet heter det i rapporten: "Rutiner för hur skolledningen ska agera när personal eller utomstående kränker eller trakasserar elev saknas vid skolan, vilket är särskilt allvarligt eftersom såväl lärar- som elevgrupper har uppgett att flera elever säger sig ha blivit utsatta för obehagliga beröringar av en lärare på skolan. Sådana signaler måste utredas skyndsamt av huvudmannen, vilket inte har gjorts trots vetskap om att elever anser sig ha blivit utsatta för kränkande behandling och trakasserier."
Avslutningsvis sägs att det framkommit uppgifter om att homofobiska tendenser finns på skolan. Personal och elever påtalar också att kränkande könsord är vanliga bland eleverna - utan att någon åtgärd vidtas.
Och som om allt detta inte vore nog saknar Vidselskolan en aktuell likabehandlingsplan som ska finnas enligt diskrimineringslagen. Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer att informeras.
Älvsbyns kommun/Vidselskolan ska senast den 18 mars i år redovisa vilka åtgärder som vidtagits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om