Stor oro råder i dag både bland personalen och föräldrar till barn som går på Tallbacka och Mellangård. Bo Åström menar att man nu i alla fall vet vilka ramar som satts och har fått löfte om att få vara med och påverka framåt.
Tidigare förslag innebar en total nedläggning av resursskolorna - istället skulle enbart resursteam jobba med eleverna ute i deras hemskolor och i särskilda undervisningsgrupper där.
- Det hade kunnat bli katastrof, säger Bo Åström och menar att just möjligheten att få göra en nystart i andra lokaler som ligger en bit bort är avgörande för att många elever ska lyckas igen.
Att politikerna nu ändå vill ha en resursskola, fast i nedbantad form, ser han ändå som positivt.
Att vistelsetiden i resursskolan begränsas till max ett år tror han också kan bli svårt, för att inte säga nästintill omöjligt för vissa elever. I dag är de flesta på Tallbacka eller Mellangård i minst två år.
- Vi måste kunna jobba långsiktigt, säger Bo Åström som menar att det kan fungera med kortare placering i undervisningsgrupp i vissa fall, men inte för en elev med stora svårigheter.
Stor oro
På Tallbacka och Mellangård finns i dag elva respektive åtta platser för barn i behov av stöd. Rak kö finns till båda grupperna.
- Eleverna har inte bara skolproblem utan det är koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem. Många har olika diagnoser, främst adhd, säger Bo Åström och menar att eleverna har ett stort behov av att få struktur och det behövs många vuxna kring dem.