Vegetariska luncher är Ingelas och Cecilias nisch

- Det är mycket jobb - vi lagar ju all mat från grunden - men vi har jätteroligt!Så sammanfattar Ingela Isaksson och Cecilia Salord sitt arbete med Gröna Katten eller El Gato Verde, som det heter på den senares modersmål spanska.

Varsågod, det är serverat... Cecilia Salord och Ingela Isaksson frestar med vegetariska rätter i Krokodils lokaler.

Varsågod, det är serverat... Cecilia Salord och Ingela Isaksson frestar med vegetariska rätter i Krokodils lokaler.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-03-10 06:00

Gröna Katten är Ingelas och Cecilias nystartade lilla företag som har hyrt in sig i Krokodils lokaler i Piteå, där de lagar, serverar och säljer vegetariska luncher. Deras affärsidé som nyblivna egna företagare är alltså lagad vegetarisk mat, en nisch som de är ensamma om i Piteå.

Cecilia, som kommer från Córdoba i Argentina och hamnade i Piteå efter att först ha bott på Mallorca, är själv vegetarian. Det är hon först och främst därför att hon är djurvän, är tveksam till hur djur som föds upp till att bli kött har det och inte kan tänka sig att äta djur. Ingela däremot är allätare.

Garanterat köttfritt
Vi träffar de nyetablerade kvinnliga företagarna i Krokodils kök, som är litet men till synes modernt och välutrustat, på eftermiddagen efter lunchrusningen.

Det finns ytterligare ett kök i huset där de bakar.

På veckans lunchmeny står grillad quorn med äppelsås och pumpagratäng.

Det finns också ett antal olika pajer att välja bland samt soppa - allt garanterat fritt från kött.

Det förekommer olika sorters vegetarianer, exempelvis veganer som utesluter alla animaliska produkter inklusive mejeriprodukter, fisk, ägg och rent av honung. Även deras önskemål kan Gröna Katten tillgodose.

Cecilia är restaurangutbildad och har arbetat på restaurang förut, hennes pappa hade restaurang i Argentina.

Upp till 60 portioner
Många lunchgäster som inte är vana vid vegetarisk kost blir positivt överraskade när de testar Gröna Kattens rätter, säger Ingela Isaksson, som tycker det är roligt att man även har en hel del karlar bland gästerna. Åldern är mycket blandad.

Antalet gäster växer, man började med 25 portioner för att i dag vara uppe i 40-50 och ibland 60 måltider.

Det är även Cecilia Salord och Ingela Isaksson som lagar maten när man har Klubb Krokodil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om