Videon är inte längre tillgänglig
De senaste dagarna har det fallit 103 millimeter regn hos Tanya Hultman som äger två gårdar i Altersbruk och som arrenderar mark på en tredje.
Hennes specialité är morötter som säljs lokalt till butiker, samt potatis som säljs till en grossist i Rosvik.
Nu hotas dock skördarna sedan regnet gjort marken helt vattensjuk.
- I fjol var skörden dålig på grund av en blöt höst. Vi odlar morötter på tio hektar och brukar skörda 20 ton per hektar, i fjol fick vi upp en bråkdel av det, och nu kommer detta, säger Tanya Hultman, som pekar på att åkrarna med sin lervälling inte bär traktorn.
Marken bär inte ens PTs fotograf Sanna Eriksson som sjunker ner till stövelskaften när hon ska ta bilder på Tanya Hultman som också fastnar i den blöta myllan.
Tanya Hultman hann i och för sig så färdigt inför morotssäsongen, men det blir problem med ogräsbekämpningen när marken är så vattensjuk, och än sämre är det med potatisen.
- Den väntar i lagret på att vi ska kunna sätta den, och om vi inte hinner före midsommar vet vi inte om vi alls kan göra det, säger Tanya Hultman, som normalt skördar 25-30 ton potatis per hektar.
I år är det inte alls säkert att det blir någonting.
- Brytpunkten ligger vid midsommar, och senast 15 juni måste vi ha klart vilka marker som ska sås. En EU-regel som avgör hur mycket EU-stöd vi får, säger hon.
Hennes företag omsätter nära två miljoner kronor per år, men det är i dagsläget svårt att beräkna vad regnet kommer att kosta morots- och potatisbonden.
- Det avgör de närmaste dagarna. Vi behöver sol och värme nu och det är också viktigt för spannmålet som vi hann så, men som också kan förstöras av den stora vattenmängden.
Kris hos Myrestam
Läget beskrivs också som kritiskt hos potatisodlaren Ann Myrestam i Hortlax. Förra året odlade hon och Jim Berglund potatis på 15 hektar mark. I år hade de planerat att så på tio hektar.
- Men regnet har gjort att vi enbart kunna så på en halv hektar. Det är alldeles för blött för att vi ska kunna köra ut med traktorn, det går inte att ta sig fram på åkern, säger Ann Myrestam, som likt Tanya Hultman pekar på en blöt höst som drog ned skörden.
- Normalt skördar vi cirka 350 ton, förra året blev det hälften, och nu kommer detta. Det är ingenting annat än katastrof, säger Ann Myrestam, som spår en tung ekonomisk förlust.
- Vi överlever väl, men just nu kan vi ingenting göra.