Den 1 juli börjar den nya skollagen och en reviderad läroplan att tillämpas i förskolan. Det innebär bland annat ett förstärkt pedagogiskt uppdrag för förskolan. Verksamheten ska främja barns utveckling, kreativitet och lärande och vila vårt samhällslivs värdegrund. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för verksamheten.
Begärt dispens
Den nya läroplanen är ett tungt och vällovligt dokument späckad med mål, riktlinjer och krav. Ett sätt att möta kraven har varit att fortbilda barnskötare till så kallade "lokala förskollärare". I Piteå har drygt 60 barnskötare satsat på den utbildningen, men nu godtas den inte av regeringen och Skolverket.
- Vi har begärt dispens, men ännu inte fått något svar. Det här är ju människor med lång erfarenhet som barnskötare som nu skaffat sig högre kompetens, säger Ingemar Jernelöf, barn- och utbildningschef i Piteå.
Men om ni inte får dispens?
- Det vore tråkigt, men i Piteås förskolor har trots allt nästan 70 procent en pedagogisk högskoleutbildning. Det är betydligt fler än i riket (54 procent).
I Piteå är det således inte personalens utbildningsnivå som är huvudbekymret när den nya lagen och läroplanen ska börja tillämpas. Däremot finns det en stor oro för att barngrupperna växer. Snittet per avdelning är 15,9 barn (16,9 i riket), men det finns 18 avdelningar som har 21-25 barn.
- Storleken på barngrupperna är inte det bästa måttet. Personaltäthet och lokalerna har också betydelse, säger Ingemar Jernelöf.
Personaltätheten i Piteå är 4,7 barn per anställd (5,4 i riket) enligt Skolverket.
Slagit larm
Men från Skolverkets sida har man slagit larm om att stora barngrupper hämmar kvaliteten och särskilt nu när de pedagogiska kraven höjs. Något som Annsofie Gustavsson, Lärarförbundet i Piteå, håller med om.
- Självfallet har det betydelse om du har 15 eller 23 barn i en grupp. Vi tycker att det ska vara likvärdigt oberoende var i kommunen, eller för den delen landet, du bor, säger hon.
Minska barngrupperna
En annan faktor som Lärarförbundet är missnöjd med är de så kallade 15-timmarsbarnen som räknas som halv resurs.
- Två 15-timmarsbarn räknas som ett och det kan slå väldigt fel på en avdelning. 15-timmarsbarnen ska ändå ha full service och det tar tid. Ska de bli verklighet av de pedagogiska kraven, som vi i grunden är positiva till, så måste barngrupperna minskas, säger Annsofie Gustavsson.