Bredviksbergets avfallsanläggning tar emot många olika avfallsfraktioner från privatpersoner och företag, exempelvis elektronikskrot och smått elavfall typ julgransljus och ljusslingor.
Värmeljus
När julen dansats ut kan man antingen fara till Bredviksberget med granen eller såga den i bitar och lägga den i den gröna tunnan. I det förstnämnda fallet tar man lämpligen med sig eventuella trasiga julgranskulor av glas, som räknas till så kallat restavfall.
Restavfall - gamla glasögon och bestick, keramik, porslin etcetera - är egentligen värt ett särskilt kapitel. De som bor i hyreshus kan bekvämt lämna restavfallet i en härför avsedd tunna på gården, medan villaägaren måste åka till Bredviksberget med avfallet eller vänta tills juni, då grovsopbilen kommer nästa gång.
Värmeljus går det ju åt massvis av under jul och nyår; enligt uppgift från Naturskyddsföreningen tänder vi svenskar i runt tal 300 miljoner värmeljus varje år. Om ljusens metallbehållare återvinns - kasta dem i containern för metallförpackningar på återvinningsstationen! - så sparas 95 procent av den energi som behövs för att göra nytt aluminium.
Fyrverkerier
Frigolit är ju en typ av hårdplast, som följaktligen ska slängas i återvinningsstationens behållare för just hårda plastförpackningar.
Det är egentligen inga konstigheter med julsoporna: sillburkar av glas placeras i återvinningsstationens container för ofärgade glasförpackningar, sillburkar av metall i "metallcontainern", omslagspapper och wellpapp kastas i behållaren för pappersförpackningar, reklambladen (ej kuvert) i behållaren för returpapper och så vidare.
Återvinning i all ära, men det bästa ur miljösynpunkt är förstås att minimera mängden sopor redan vid källan, påpekar miljöingenjören.
- Man kan ju försöka undvika att köpa varor som har stora förpackningar. Samt att man givetvis bör välja det som är ekologiskt hållbart.