Redan 2004 lade landstinget ut vaktmästeriet på entreprenad. Upphandlingen vanns av Riksbyggen, men företaget lämnade inte in något nytt anbud vid den nya upphandlingen i våras. En upphandling som togs hem av YIT AB. Således sades vaktmästarna upp av Riksbyggen.
Uppsägningstiden som är sex månader går ut den 15 september och för ett par dagar sedan kallades vaktmästarna in till YIT:s representanter, platschefen Markus Edlund och filialchefen Fredrik Mohlin.
Känner sig maktlösa
- Då fick vi veta att vi skulle få sparken. Bara de två som ansvarar för bårverksamheten får fortsätta. Man känner sig så maktlös. Vi har all kompetens man kan erfordra för jobbet, men det räckte inte, säger en av vaktmästarna.
En annan vaktmästare konstaterar uppgivet att "de friska får sparken och de sjuka tar våra jobb".
- Så blir det ju. Man får väl skaffa sig ett handikapp så kanske man får jobb.
- Jag förstår inte att det kan få gå till så här. Vi fyra har alla långa anställningstider och kan jobbet utan och innan, men ändå blir vi utkonkurrerade och hamnar i arbetslöshet. Nå ja, vi kanske hamnar hos Samhall istället, säger en vaktmästare uppgivet.
Anna-Lena Eriksson, ordförande för Kommunal sektion 2, har precis fått veta vad som hänt.
- Först tyckte jag att det var bra att YIT tog över, eftersom de redan har entreprenaden på driftsidan, men nu, ja, jag vet inte. Det är första gången vi stöter på att en entreprenör anlitar en underentreprenör.
- Nu ska jag träffa de uppsagda vaktmästarna och sätta mig in i det här. Det känns ju inte bra att de förlorar sina jobb, säger Eriksson.
Inget ansvar
Göran Ström, som är enhetschef på landstinget, anser inte att landstinget har något ansvar för de uppsagda vaktmästarna.
- När Riksbyggen tog över 2004 såg vi till att de anställda vaktmästarna skulle få fortsätta sina jobb, men den här gången styr vi inte över det här. De är ju anställda av Riksbyggen.
Det handlar om fyra personer med långa anställningstider?
- Visst, det är tufft, men sådana är spelreglerna.
I efterhand
Är det rätt att YIT i sin tur anlitar Samhall som underentreprenör av vaktmästarsysslorna?
- Ja, vi godkände den lösningen i efterhand, säger Göran Ström.
Landstinget betalar nästan två miljoner (1, 947 000 kronor) årligen till YIT. Genom att anlita Samhalls personal är det troligt att lönekostnaderna blir lägre. Är det rättvist mot de andra anbudsgivarna?
- Jag vet inte om det blir så mycket billigare. Vi ser inga konstigheter i det här, säger Göran Ström.