Vägledning till yrke och utbildning

Varje vecka har Vägledningscentrum i Piteå drygt 500 kontakter med människor som behöver hjälp att hitta vägar till utbildning och arbete. Vindkraftstekniker är exempelvis en populär utbildning.

PITEÅ 2012-05-10 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

På onsdagen anordnade kommunala Vägledningscentrum öppet hus för att profilera yrkesutbildningar. Flera utbildningsföretag fanns på plats och till en början var strömmen av besökare strid.

Alison Wai från Hongkong läser just nu svenska på SFI, men hon är intresserad av en hotell- och restaurangutbildning till hösten.

- Jag hade en bar i Hongkong och vill gärna arbeta i restaurangbranschen. Jag har hittat en utbildning som jag tror passar.

Många unga vuxna
Anna Wiklund är en av sex vägledare som arbetar på Vägledningscentrum. Hon berättar att de har drygt 500 kontakter i veckan. Många är unga vuxna utan jobb.

- Det finns cirka 1 000 arbetslösa ungdomar i kommunen och vi vill gärna nå fler av dem. Vårt uppdrag är att vägleda människor till studier och arbete. Vi kan bidra med information och fakta och tillsammans med den enskilde hitta vägar som passar, säger Anna Wiklund.

Skillnaden mellan individer kan vara stor. En del behöver yrkesutbildning, andra kompetensutveckling och vissa saknar slutbetyg från gymnasiet och grundskola.

Finns lediga platser
Vägledningscentrum kan lotsa till en rad olika yrkesutbildningar som startar i höst. En del på gymnasial nivå (men för vuxna), andra i form av yrkeshögskola.

Men trots den höga arbetslösheten kan det vara svårt att fylla befintliga platser.

- Vi vet inte riktigt varför. Det handlar om yrkesutbildningar där prognosen för arbete är relativt god, men det innebär inte att det finns jobbgaranti, säger Anna Wiklund.

I vissa fall kan man lösa det med att slå ihop en utbildning med andra kommuner i närområdet.

Vindkraft populärt
Till vindkraftsteknikerutbildningen är det dock inte svårt att fylla platserna. En utbildning som anordnas av Lernia.

- Många är intresserade och även om man inte vill jobba med vindkraft så får man en utbildning i underhållsteknik som passar nästan överallt, säger projektledaren Lena Carlzon-Lundbäck.

De som började utbildningen hösten 2011 verkar ha svårt att få praktik inom vindkraftssektorn?
- Drygt hälften har praktik inom vindkraften och alla kommer att ha fått det när den tvååriga utbildningen är klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om