Att helt undvika svåra olyckor är kanske inte möjligt, men det finns en oro och frustration i arbetarleden över att arbetsmiljöfrågan är så lågt prioriterad. För att sätta fokus på problemet höll landets byggnads- och industriarbetare på onsdagen en tyst minut på sina arbetsplatser, bland annat på Centrumområdet i Piteå där ombyggnationer pågår.
Sätta press
- Vi vill sätta press på politikerna och inte minst regeringen som måste ta det här på större allvar. Det behövs en nollvision, säger Magnus Nyström, ombudsman för Byggnads i Piteå.
Nyström pekar på det faktum att den borgerliga regeringen snabbt lade ner arbetsmiljöinstitutet, som stod för forskning och förebyggande arbete. Dessutom har Arbetsmiljöverket betydligt snävare ramar.
- De är väl tre personer som ska täcka hela Norrbotten. Då blir det svårt att hinna med, säger Magnus Nyström.
Okunskap och dumhet
Vad kan facken göra i de här sammanhangen?
- Jag är regionalt skyddsombud för arbetsplatser med färre än fem anställda, men vi ska stötta de större, som har egna skyddsombud, också.
I fjol dog alltså 14 personer (12 arbetare och 2 egenföretagare) på landets byggen. Så sent som nu i maj dog två till.
- Det är så onödigt och trist. Ofta beror det på okunskap och dumhet. De flesta företag har tillgång till den skyddsutrustning som krävs, men det gäller att använda grejerna också. Där spelar den som är arbetsplatsansvarig en viktig roll, säger Magnus Nyström.
Många slarvar
Enligt Nyström slarvas det ibland med säkerheten bland de anställda. Det är lite machovarning och många yngre tror att de är odödliga.
- "Jag ska bara ..." och "Det går fort ..." är vanligt och så slarvar man med utrustningen och då kan olyckan vara framme. Därför är det så viktigt att direkt trimma in att det inte får tummas på säkerheten.
Att folk förolyckas på jobbet är naturligtvis fruktansvärt, men till detta kan läggas alla som skadas på Sveriges arbetsplatser.
- Svårare skador blir givetvis kända, men jag tror att mörkertalet är gigantiskt. Pratar vi om tillbud där ingen skadas så dokumenteras det sällan, säger Magnus Nyström.
Påverkas säkerheten i takt med att många kommer från bemanningsföretag och från utlandet?
- Ja, den risken är påtaglig. Särskilt om det finns folk som inte förstår språket. Slimmad bemanning och stress spelar också in.