I går höll Trafikverket en hearing i Piteå där det mötte beslutsfattare i norra regionen för att lyssna in vilka behov som finns vad gäller järnväg, vägar och sjöfart. Utifrån det skriver Trafikverket en åtgärdsplan som ska presenteras under april/mars nästa år, och utifrån det fastställer regeringen våren 2014 vad den nationella planen över infrastrukturinvesteringar kommer att innehålla.
Skriver in brister
Norrbotniabanan kommer dock inte som skarpt förslag. Det beskedet gav Arnold Vonkavaara till PT i går. Det kan ses i ljuset av vad infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärds pressekreterare Carolin Karlsson sade till PT 16 oktober när den borgerliga alliansen släppte den infrastrukturproposition som lade de mesta av investeringarna i Syd- och Mellansverige.
- Det är trafikverket som har bollen när det gäller Norrbotniabanan, sade Karlsson, som lämnade öppet för att verket har ju möjlighet att ta in banan i sin åtgärdsplan.
Men det tänker alltså inte Trafikverket göra.
- Vi lyssnar in vad som sägs, sedan beskriver vi i planen vilka brister som finns i järnvägsnätet. Men utifrån de politiska besked vi fått kommer vi inte att föreslå någon Norrbotniabana, säger Arnold Vonkavaara.
Politisk vilja
Inte oväntat riktar Norrbotniabanans vd Gusten Granström, och Norrbotniabanegruppens projektledare Elisabeth Sinclair skarp kritik emot Trafikverket. Bland annat på grund av att verket påstår att godsmängden på stambanan kommer att öka med enbart en procent och då kan den banan ta mer gods.
- Trafikverket verkar leva i en bubbla. Ser det inte att det råder en gruvboom i Norrbotten och Västerbotten? säger Gusten Granström, som pekar på att i grunden handlar Norrbotniabanan om politisk vilja.
- Alliansen betraktar en ny tunnelbanesträckning till Nacka som en nationell angelägenhet där de ansåg det viktigt att utse en "nationell förhandlare". Hur kan en T-bana vara nationell? frågar Gusten Granström, som pekar på att när han ville att regeringen skulle utse en nationell förhandlare emot Norrbotniabanan blev svaret - total tystnad.
- EU har förstått betydelsen av banan eftersom den finns med i bottniska korridoren. I Sverige finns inte den politiska visionen om en järnväg för alla, säger Granström.
Han säger att nu blir strategin att få regering och Trafikverket att trots allt fortsätta bygga på Botniabanan mellan Umeå - Dova, med tänket att blir det lönsamt blir det kanske politiskt intressant att fortsätta bygga norrut.