Träbåtsvänner återskapar en skötbåt
Sakta men säkert växer hon fram i Piteå båtmuseums lokaler vid Västra kajen. Just nu färdigställer man bottendurkarna och till sommaren ska hon i sjön, den sköna skötbåt som ännu saknar namn.
Som brukligt var är den 7 meter långa skötbåt som byggs i Båtmuseets lokaler klinkbyggd.
Foto: Sanna Eriksson
Idén kastas fram när PT besöker de entusiastiska träbåtsvännerna som återskapar en skötbåt, närmare bestämt en öppen fiskebåt med dubbla master och plats för tre roddare, från 1800-talets Pite-Rönnskär.
Cirkeldeltagarna, totalt ett 15-tal personer uppdelade på två grupper - en daggrupp med pensionärer och en kvällsgrupp med något yngre, yrkesverksamma personer - bygger utifrån originalritningar.
Ritningarna kommer från båtbyggaren F A Lundström och avser en 7 meter lång och 1,83 meter bred, klinkbyggd öppen fiskebåt av traditionell typ.
Stor bärighet
- Den här båttypen är väldigt stabil med kraftigt byggt spant och har en enorm bärighet; hon kan utan vidare ta 10-12 personer, säger cirkelledaren Tore Sandström, som själv har anor från båtbyggare i Jävrebodarna.
Båttypen har använts vid fiske vid grynnorna i ytterskärgården och den är synnerligen sjövärdig, att exempelvis segla/ro över Bottenviken till Finland är inga problem, förklarar Sandström.
Om någon till äventyrs skulle tycka att båtbyggarna tar nog så lång tid på sig - man är inne på sin tredje termin - så finns det flera goda skäl till det. Det är mycket prat också, och inte bara verkstad, medger Tore Sandström. Framför allt: meningen är ju att man ska lära sig något om gammaldags träbåtsbyggande medan man bygger.
Kunskapen dör ut
- Båtbyggarbranschen är ju tyvärr i utdöende, mycken gammal kunskap om hur man bygger träbåtar håller på att försvinna, påpekar Tore Sandström och pekar på några krökta detaljer i fören och bottenstockarna, förstärkningar som är tillverkade av krokvuxet trä.
Sådant virke väljs ut med extra omsorg på något hygge.
Till nästa vinter planeras en kurs i segelsömnad, men i sommar kommer man att använda ett par begagnade sprisegel.
Träet impregneras med kallpressad rå linolja, som Tore Sandström införskaffat från södra Sverige. Man blandar i lite äkta dalbränd trätjära (från Göteborg) för att få den rätta ljusbruna kulören.
Och till sommaren ska båten alltså sjösättas och sedan blir det förstås dop med allt vad därtill hör av trevligheter. Båtmuseet har en egen brygga där skötbåten, som ska bli en reklambåt för Piteå båtmuseum, ska ligga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!