Flera av de tunga, konkreta punkterna i valprogrammet - exempelvis att bygga ett helt nytt vård- och omsorgsboende i centrala Piteå och att samtidigt bygga om Källbogården till ett trygghetsboende samt att bygga ett nytt ridhus - har ännu inte förverkligats.
Ridhuset ligger längre bort i tiden än vård- och omsorgsboendet, men avsikten är att genomföra båda projekten under mandatperioden.
Formalia kvar
- Vård- och omsorgsboendet är på gång, det har blivit försenat genom att det fanns oklarheter kring markfrågan. Men nu är det nog bara formalia kvar som jag ser det; det måste göras en detaljplaneändring för området där vi planerar att bygga boendet, i kvarteret Trädgården, säger Peter Roslund.
Tanken är att det nuvarande äldreboendet Källbogården, i anslutning till att man bygger ett helt nytt vård- och omsorgsboende i centrala Piteå, ska göras om till ett så kallat trygghetsboende. Den senare boendeformen kan beskrivas som ett mellanting mellan seniorboende och äldreboende.
Anställd personal
I trygghetsboendet, som givetvis ska ha god tillgänglighet (handikappanpassat), ska det finnas gemensamhetsytor och kommunalt anställd personal dag- och kvällstid som svarar för aktiviteter och viss tillsyn.
Vidare ska där finnas trygghetslarm. Men i den mån de boende behöver omvårdnad är de hänvisade till hemtjänsten.
I och med att Källbogården byggs om till trygghetsboende blir det en utökning av antalet platser, ett 60-tal helt nya trygghetsplatser tillskapas.
En varsam överflyttning av dem som bor på Källbogården till det nya vård- och omsorgsboendet planeras när detta står klart.
Ett ridhus till
Ridhuset har av belackarna beskrivits som det kvinnliga kommunalrådets speciella skötebarn. Men Peter Roslund intygar att även han tycker det är viktigt att den nyligen om- och tillbyggda ridanläggningen på Grisberget färdigställs och kompletteras med ytterligare ett ridhus.
När det steget kan tas är oklart, det beror på kommunens ekonomi.
- Vi har inget årtal på det nu, men det återstår ju tre år av den här mandatperioden, säger Helena Stenberg.
Punkt 1 uppfylld
Punkt 1 i Socialdemokraternas valprogram, att avsätta minst
1 procent av den kommunala budgeten för tillväxtbefrämjande åtgärder i syfte att skapa fler arbetstillfällen, anser Peter Roslund och Helena Stenberg att man redan har uppfyllt.
- Ja, det har vi, med råge dessutom. Jag tror vi ligger på kanske en och en halv procent. Då räknar vi även in de anställda på tillväxtkontoret, fyra personer. Men vi har jättemycket projekt, bland annat EU-projekt som vi medfinansierar. Sedan satsar vi ganska mycket pengar på energispåret, bioenergi, vindkraft och så vidare, säger Peter Roslund.
Vidare satsar man en del pengar på en fortsatt utveckling av Acusticum. Det handlar till exempel om att stimulera företag att etablera sig i företagsbyn, såväl företag med rent konstnärlig verksamhet som företag inom media och film.
Ökad bemanning
Ett av de löften som infriats är att avsätta riktade medel för att öka personaltätheten inom vård- och omsorgsboenden samt inom hemtjänsten.
- Under 2011 har vi ökat bemanningen per boende i särskilda boenden från 0,75 till 0,8. Det är en stor ökning, säger kommunalrådet Peter Roslund, som även är kommunstyrelsens ordförande.