Therese, 34, blev gravid - fick sparken

Som nyexaminerad skogsmästare fick Therese Johansson i juni 2008 jobb som virkesköpare på SCA. När sonen Alex föddes ett halvår senare rådde det plötsligt arbetsbrist på SCA och Therese fick gå.- Kort efter det sökte de fyra nya virkesköpare i Norrbotten - så mycket för den arbetsbristen, suckar hon på altanen hemma i Lillpite. Fallet är nu DO-anmält.

Det är nu över ett år sedan Therese Johansson, 34,  blev avskedad från sitt jobb som virkesköpare hos SCA Skog Norrbotten för området Piteå och Älvsbyn. Therese själv hävdar att hon fick gå för att hon fick barn. SCA däremot står fast vid att hennes avsked berodde på arbetsbrist.

Det är nu över ett år sedan Therese Johansson, 34, blev avskedad från sitt jobb som virkesköpare hos SCA Skog Norrbotten för området Piteå och Älvsbyn. Therese själv hävdar att hon fick gå för att hon fick barn. SCA däremot står fast vid att hennes avsked berodde på arbetsbrist.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2010-07-22 06:00
För två år sedan fick Therese Johansson jobb som virkesköpare hos SCA Skog Norrbotten för området Piteå och Älvsbyn. Utan att tveka flyttade hon och sambon Örjan Harila från Kalix till Piteå. Allt var frid och fröjd.
- Min arbetsgivare hjälpte oss till och med att leta hus. De tyckte att det var viktigt att jag bodde närmare jobbet, berättar Therese.
Konstig stämning
De flyttade till en idyllisk liten gård i Lillpite och trivdes bra redan från början.
Men snart märkte Therese att något inte stod rätt till på jobbet. Hon kände att hon som kvinna behandlades annorlunda på den mansdominerade arbetsplatsen.
- Det var som om de inte kunde prata med mig. Det var en konstig stämning, som om 50-talstraditionerna levde kvar i företaget. Men jag tänkte att de bara behövde lära känna mig, så jag gjorde inget åt det.
När Therese sedan blev gravid började arbetsgivaren genast fiska efter tecken på att hon självmant skulle lämna sin tjänst.
Ifrågasattes
- De ifrågasatte om jag verkligen visste hur mycket tid det tog att vara mamma och undrade om jag skulle orka jobba heltid.
En vecka efter att ha kommit hem från BB fick Therese hembesök av sin chef.
- Jag trodde att han kom för att gratulera, men så var det ju inte. Istället sa han att jag inte skulle ha mitt jobb kvar efter föräldraledigheten. Han ville att jag skulle säga upp mig självmant för det "skulle se bättre ut". Men jag sa nej. Då la han på en månadslön, som för att jag skulle gå med på det. Men jag stod på mig.
Tydliga direktiv
När Therese kontaktade sitt fackförbund, Skogsakademikerna, fick hon veta att hon gjort helt rätt. Företaget hade ingen rätt att säga upp henne under ledigheten och gick helt på hennes linje.
- Min handläggare gav mig tydliga direktiv hur jag skulle gå tillväga som jag följde till punkt och pricka.Det kändes bra att ha dem i ryggen.
I november 2009 var Therese redo att börja jobba igen. Hon blev då uppsagd med en månads uppsägningstid och är helt övertygad om att det beror på att hon valt att skaffa barn.
Speciellt efter vad hände därnäst.
Nyanställde
- I samband med att jag slutade så annonserade SCA efter fyra virkesköpare med placering i Norrbotten. De sökte nytt folk till precis samma tjänst som jag just fått lämna fast på andra orter. Både jag och facket tyckte att jag borde ha förtur till de tjänsterna genom en enkel förflyttning, men det fick jag inte.
Nu började även relationen med facket knaka i fogarna.
- Plötsligt hade min handläggare slutat och chefen för enheten var sjukskriven. Min nya handläggare sa att jag gjort helt fel och skyllde allt på att det varit "för många kockar" och att det nu var för sent att göra något. Mer än så hade han inte att säga, berättar Therese uppgivet.
I dag har Therese ett vikariat som truckförare på Boliden i Gällivare dit hon veckopendlar.
Ett steg bakåt
- Bakvänt, jag vet. Vi flyttade från familj och vänner i Kalix för att jag fått ett jobb och nu måste jag åka från mitt barn och sambo för att jobba på en helt annan ort. Det tar på energin och ingenting känns roligt längre. Jag är alltid på dåligt humör och känner mig kränkt och värdelös.
DO-anmälan
Therese har nu anmält SCA till diskrimineringsombudsmannen, DO, och fallet ska utredas.
Tyvärr har det gått relativt lång tid sedan Therese blev uppsagd och DO är därför tveksamma till om fallet kommer att prövas rättsligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om