Tågpersonal rasar mot SJ:s ledning
Färre tågpersonal sätts att göra fler arbetsuppgifter. Förändringarna går ut över servicen till resenärerna, hävdar fackliga representanter och anställda som är starkt kritiska mot SJ:s ledning.
Tågstandarden på Norrlandstågen har blivit bättre, men personalens arbetssituation upplevs vara under all kritik.
Foto: Gunnar Westergren
Så är situationen på SJ:s Norrlandståg när det gäller sträckorna Luleå till Narvik, men även den mellan Gävle och Göteborg.
Förändringen genomfördes lagom till jultrafiken.
Sämre service
- En besk julklapp till alla resenärer, kommenterar Anders Olsson, ordförande i Statsanställdas avdelning Norrlandståg i Luleå.
Olsson är starkt kritisk till förändringarna som i första hand drabbar personalen, men som alltså i slutändan går ut över servicen till resenärerna.
- Jag har dagligen samtal från medlemmar som går till jobbet med en stor klump i magen. Så ska det definitivt inte behöva vara, säger han.
Konkret innebär förändringarna att på sträckan mellan Luleå och Narvik, har två anställda ansvaret för nio vagnar, inklusive restaurangvagn.
- Dessa två ska sköta allt ombord. Allt från biljettavisering till hantering av restaurangvagnen. Alla förstår ju att det är oerhört svårt hinna med, säger Anders Olsson.
SJ genomförde förändringarna den 13 december. Lagom till jultrafiken när resenärerna är som flest, visar sig effekterna.
Ingen riskbedömning
- Det knepiga är ju att det aldrig genomförts någon riskbedömning innan förändringarna togs i bruk. Detta trots att vi vid tre tillfällen begärt att en sådan ska göras, säger Anders Olsson.
Detta bekräftas av huvudskyddsombudet för SJ Norrlandståg, Lennart Ekman.
-Vi har suttit i grupper för att göra riskanalyser sen i våras, men vi har blivit totalt överkörda, säger han.
Som huvudskyddsombud ska Ekman, enligt lagar och paragrafer beviljas ledighet för att kunna fullfölja ett riskanalysuppdrag.
- Det har hela tiden varit blankt nej till ledighet. Björn Nilsson, vår vd som faktiskt har det yttersta arbetsmiljöansvaret, kom inte ens till det sista mötet. Vi är inte vatten värda, säger Lennart Ekman.
Situationen har nu gått så långt att Arbetsmiljöverket informerats, men han avvaktar innan verket kallas in.
- Egentligen har arbetsgivarens tidsfrist gått ut, men vi vill ge SJ Norrlandståg en liten chans till att lyssna på oss, säger huvudskyddsombudet.
Avtalsbrott
De fackliga företrädarna är även kritiska mot SJ där de anser att bolaget ägnar sig åt avtalsbrott mot sina resenärer.
- En resenär som åker sträckan mellan Luleå och Narvik köper en plats på tåget från punkt A till punkt B. På den norska sidan tvingas de byta plats utan att de känner till detta när de köper biljetten, säger Anders Olsson.
- Som jag ser det ett klart avtalsbrott, fyller Lennart Ekman i, som inte skräder orden.
- När det blev klart att SJ tog tillbaka tågtrafiken 2008 från Connex och senare Veolia jublade vi alla. I dag konstaterar vi att det här är det värsta vi varit med om.
FAKTA Förändringar på sträckan Luleå - Narvik
Tågpersonalen på sträckan består av två personer.
Dessa ska sköta allt från allmän service, till biljettaviseringar och arbete i restaurangvagnen.
På gränsen till Norge stängs restaurangvagnen helt. Ingen försäljning får ske på norsk sida.
Norska regler medger att endast fem vagnar får vara öppna.
Om tågsetet rymmer nio vagnar ska fyra vagnar låsas. Resenärer tvingas lämna sina bokade platser för omplacering i de öppna vagnarna.
Dessa ska sköta allt från allmän service, till biljettaviseringar och arbete i restaurangvagnen.
På gränsen till Norge stängs restaurangvagnen helt. Ingen försäljning får ske på norsk sida.
Norska regler medger att endast fem vagnar får vara öppna.
Om tågsetet rymmer nio vagnar ska fyra vagnar låsas. Resenärer tvingas lämna sina bokade platser för omplacering i de öppna vagnarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!