"Ta reda på fakta och slå hål på SD:s myter"

Tvärtemot vad man skulle kunna tro, med tanke på partiets höga opinionssiffror, är Sverigedemokraterna organisatoriskt svagare än de varit tidigare. Partiet har stora problem med splittring och utbrytargrupper, de har uteslutit många medlemmar och har en väldigt stor omsättning på folk.

Torsdagens diskussionslunch i Sossestugan i Piteå med Anna-Lena Lodenius var välbesökt. Ämnet, "Hur bemöter vi Sverigedemokraterna?", känns uppenbarligen angeläget för många.

Torsdagens diskussionslunch i Sossestugan i Piteå med Anna-Lena Lodenius var välbesökt. Ämnet, "Hur bemöter vi Sverigedemokraterna?", känns uppenbarligen angeläget för många.

Foto: Gunnar Westergren Gunnar Westergren

PITEÅ 2009-11-20 06:00
De berättade Anna-Lena
Lodenius, journalist och författare som under många år har följt Sverigedemokraterna, när hon på fredagen medverkade vid en välbesökt diskussionslunch i Sossestugan i Piteå. På kvällen föreläste hon på Krokodil hos Piteå Nya föreläsningsförening.
Sverigedemokraterna är heta, sedan oktober har fem av sex opinionsinstitut gett partiet över fyra procent. I tre av mätningarna har SD fått över fem procent.
Trots SD:s inre splittring är det ett fullt realistiskt scenario att två av allianspartierna, exempelvis Kristdemokraterna och Centerpartiet, trillar ur riksdagen i valet 2010 och att Sverigedemokraterna väljs in och då blir vågmästare. Det menar Lodenius och hon konstaterade att det vore otroligt trist.
- Det dummaste vi gjort är att vi försökt tiga ihjäl Sverigedemokraterna, sade ombudsman Mats Johansson (S) och det höll Lodenius med om, hon har skrivit den aktuella boken "Slaget om svenskheten: Ta debatten med Sverigedemokraterna" tillsammans med kollegan Mats Wingborg.
Sahlin gick bet
Hur ska man då göra för att debattera med Sverigedemokraterna? Det är inte lätt att bemöta de slipade, verserade och prydliga männen i partiets topp; där har både Mona Sahlin och nu senast Maud Olofsson (i en tv-debatt med Jimmie Åkesson) gått bet.
Att genomskåda partiets tal om Folkhem, att värna svenska traditioner, normer och värderingar ja hela den svenska kulturen som sägs hotas av senare års "massinvandring" är en sak, en annan hur man ska ta debatten med SD.
- Man gör ett misstag om man tror att man har alla svar, alla siffror och fakta. Bättre är ofta att bolla tillbaka frågorna och hålla debatten på en idé- eller principnivå i stället. Be dem förklara! rådde Anna-Lena Lodenius.
Men givetvis ska man ta reda på fakta först, för att kunna slå hål på myterna om till exempel det svenska flyktingmottagandets skyhöga kostnader och den förment utbredda kriminaliteten bland invandrare.
Starkast i Skåne
Sverigedemokraterna är visserligen starkast i Skåne (12 mandat i Landskronas kommunfullmäktige!) och Blekinge; de är representerade i nästan hälftens av landets kommuner och har totalt 283 mandat.
- Men de kommer att synas i nästa valrörelse även här uppe och därför är det viktigt att ni i arbetarrörelsen förbereder er för att kunna bemöta dem. I Jämtland har de fångat upp samefrågan och fått med sig en massa folk som tycker att rennäringen har fått breda ut sig.
Enligt Anna-Lena Lodenius försöker Sverigedemokraternas ledning tvätta bort partiets bruna historia genom att efterlikna Dansk Folkeparti. Hon rekommenderade Lena Sundströms
Augustnominerade bok "Ett lyckligt litet land", som handlar om den danska situationen, och Bo Persson från Föreläsningsföreningen kunde avslöja att Sundström kommer till Piteå för att föreläsa i vår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om